Ostatnio prezentowaliśmy dwa desery z Normandii. Pora zatem na danie główne. Proponujemy kaczkę. Najsłynniejszą zjecie w Rouen. To tak zwana „kaczka we krwi”. My sięgamy po inny przepis – na kaczkę po normandzku z estragonem w wersji Françoise Bernard, niestrudzonej popularyzatorki kuchni domowej i tradycyjnej.
Kredowe klify i bezmiar wody, czyli normandzkie Alabastrowe Wybrzeże. Kraj falezów upodobali sobie malarze – znamy go dobrze z płócien impresjonistów. Do Yport, niewielkiej miejscowości rybackiej położonej pomiędzy Fécamp i Étretat, zaglądali chętnie Claude Monet, Jean-Baptiste Camille Corot, Auguste Renoir, a Guy Maupassant umiejscowił tu akcję jednej ze swoich powieści. My zaglądamy tu dziś, by posmakować miejscowej tarty z jabłkami.
Dwieście lat temu podparyskie wówczas Bercy mieściło największy na świecie targ wina. A skoro kielich jest pełny, talerz nie może pozostać pusty – stara prawda francuska. Pomysłowi kucharze wnet wymyślili danie, którym mogli posilać się handlarze i kupujący. Słynnych magazynów z winami już nie ma ale kulinarne wspomnienie tamtych czasów przetrwało. Oto antrykot Bercy.
Gdy zamkniemy oczy i pomyślimy: Normandia, pierwszym obrazem, jaki podsunie nam wyobraźnia, będzie jabłko. Ten północny region Francji to jeden wielki sad. Drzewostan obejmuje kilka milionów jabłoni, a dawniej był jeszcze bardziej liczebny. W ślad za uprawą idzie produkcja wyrobów opartych na jabłkach – z calvadosem i cydrem na pierwszych miejscach – oraz ich konsumpcja. Tarta z jabłkami jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań normandzkiej gastronomii.
Pierwszorzędne wina i bydło rasy "charolaise" to główne, choć nie jedyne, wizytówki Burgundii, krainy winnic, malowniczych zamków i starych opactw. Jest to jeden z najbardziej zasłużonych dla francuskiej kuchni regionów. Wymyślony przez Burgundczyków "bœuf bourguignon", potrawa ludzi niezamożnych, z biegiem czasu stała się jednym z najważniejszych dań "haute cuisine".
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM