Perliczki ceni się za delikatne mięso o wyrazistym smaku nieco przypominającym smak dzikiego ptactwa: bażanta czy kuropatwy. Francja, która słynie z doskonałej jakości drobiu, jest również pierwszym na świecie producentem, eksporterem i konsumentem w tej kategorii. Przepis na perliczkę w kapuście należy do najbardziej tradycyjnych. Pochodzi z północy Francji.
Francja zajmuje pierwsze miejsce pośród krajów europejskich jeśli chodzi o wolumen produkcji fasolki szparagowej. O tym, jak popularne jest to warzywo we francuskiej kuchni pisze David Lebovitz: „Les haricots verts, czyli zielona fasolka szparagowa, pewnie doczeka się kiedyś statusu dania narodowego, bo jada się ją w całej Francji i do tej pory nie spotkałem ani jednego Francuza, który by jej nie lubił. Do tego stopnia, że w paryskich bistrach często podawana jest do steków zamiast frytek.”
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM