Nim Prowansalczycy sięgną po 13 deserów, z których słynie prowansalska wigilia, uraczą się daniem rybnym - dorszem w gęstym i aromatycznym sosie raïto, przygotowanym na bazie pomidorów, cebuli, czosnku i ziół. Prawdopodobnie sos ten jest spuścizna po starożytnych Grekach, którzy na południu dzisiejszej Francji założyli kolonię, Massalię (czyli dzisiejszą Marsylię).
Piernikowe serce Francji bije pośród przepięknych winnic w alzackim Gertwiller. Niewielkie miasteczko, liczące ledwie 1300 mieszkańców, już w XIX wieku zyskało tytuł francuskiej stolicy piernika, aczkolwiek podobne pretensje roszczą sobie też szampańskie Reims i burgundzkie Dijon. Przepis (wraz ze składnikami w postaci przypraw korzennych!) pojawił się we Francji w średniowieczu za sprawą wracających do królestwa krzyżowców.
Piernikowe serce Francji bije pośród przepięknych winnic w alzackim Gertwiller. Niewielkie miasteczko, liczące ledwie 1300 mieszkańców, już w XIX wieku zyskało tytuł francuskiej stolicy piernika, aczkolwiek podobne pretensje roszczą sobie też szampańskie Reims i burgundzkie Dijon. Przepis (wraz ze składnikami w postaci przypraw korzennych!) pojawił się we Francji w średniowieczu za sprawą wracających do królestwa krzyżowców.
W Alzacji ciekawym zwyczajem związanym z mikołajkami jest wypiekanie drożdżowych brioszek w kształcie ludzików. Są to Männele. Moczone w czekoladzie i zajadane ze smakiem tak przez najmłodszych, jak i starszych, z powodzeniem zastępują w tym dniu croissanty czy pains au chocolat.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM