Znakomite wędliny na bazie słynnej wieprzowiny, ryby i owoce morza, kasztany, oliwki, klementynki, pomidory, bakłażany, sery owcze i kozie, w tym objęty AOC brocciu, wina, piwo z kasztanów, a także miód – to główne emblematy słonecznej korsykańskiej kuchni. Jest to kuchnia góralska i śródziemnomorska, silnie spokrewniona zarówno z kuchnią prowansalską, jak i włoską. Przykład? - pomidory opiekane w oliwie, czosnku i aromatycznych ziołach.
Skąd nazwa: daube? Prawdopodobnie od prowansalskiego czasownika adobar, czyli przygotowywać, przyrządzać. La daube provençale to tradycyjne danie kuchni południowo-wschodniej Francji. Przygotowywane z wołowiny, ale czasem też z baraniny, jagnięciny czy nawet byka. W niektórych wariantach wykorzystuje się białe wino, ale oryginalna receptura bazuje jednak na czerwonym. Podstawowa zasada jest jedna: mięso najpierw długo macerujemy w aromatycznej zalewie, a potem długo zapiekamy.
„Truskawki rosną tutaj na polach, wzgórzach, a nawet na falezach, które graniczą z morzem. Ażeby je chronić przed wiatrem, otacza się pola płotkami albo murkami z kamienia, które jednocześnie zatrzymują słoneczne ciepło” – pisano w 1882 roku z dzienniku „La Presse”. W XXI wieku bretońskie Plougastel nadal słynie na całą Francję z truskawek.
Eksplozja witamin, smaków i kolorów. Jeden z symboli kuchni południowej Francji. Sałatka nicejska, w miejscowym dialekcie „la salada nissarda” to chyba najbardziej znana na świecie francuska sałatka. „Znana” należy jednak dać w cudzysłów, gdyż w niezliczonych jej odmianach zatraca się często przepis oryginalny. I chociaż urodzony nieopodal Nicei Escoffier wzbogacił go o gotowane ziemniaki oraz fasolkę szparagową, podstawowa zasada brzmi: poza ugotowanymi na twardo jajkami w tej sałatce wykorzystujemy tylko surowe warzywa.
Oprócz ryb i owoców morza, a także znakomitej jagnięciny specjalnością Półwyspu Cotentin, inaczej Półwyspu Normandzkiego są warzywa i owoce. Najbardziej znane są marchewki z Créances, ale rabarbar też nie jest rzadkością w miejscowych ogródkach.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM