Piękne piaszczyste plaże, błękit wód oceanu, dzika przyroda, urokliwe pejzaże, zdrowa kuchnia oparta na darach ziemi i morza przyciągają do Noirmoutier wielu turystów. Mimozy kwitnące zimą to rzadki widok, ale nie na tej wyspie, którą nie bez przyczyny nazwano Wyspą Mimoz.
Jest ich około 80. Każda dzielnica ma własne bazarki, tętniące życiem, gwarne, malownicze. Przydają kolorytu paryskim ulicom. Niektóre są zadaszone, inne pod chmurką. To centra handlowe, z niższymi niż w sklepie cenami, ale też miejsce spotkań i pogaduszek.
50 000 waz, dzbanów, mis, filiżanek, talerzy, imbryczków, sosjerek, flakonów, kielichów i przedmiotów dekoracyjnych. Tyle mieści w swoich murach Narodowe Muzeum Ceramiki w podparyskim Sèvres, dokumentujące historię rzemiosła garncarskiego na ziemiach francuskich i za granicą. Pomiędzy kruchymi i cennymi eksponatami stąpać trzeba wyjątkowo delikatnie.
Kim był Joseph Berchoux? Dlaczego król Stanisław Leszczynski nazwał swoje ulubione ciastko „baba”? Jaki jest skład biochemiczny pomidora? Z czego składa się krem chiboust? Jak przyrządzić zielony groszek i jak przełożyć dawne miary wagi i objętości na współczesne jednostki? Z jakiego powodu król Henryk IV miał zawsze kieszenie pełne cukierów? Odpowiedź można znaleźć w jednej książce.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM