Jest ich około 80. Każda dzielnica ma własne bazarki, tętniące życiem, gwarne, malownicze. Przydają kolorytu paryskim ulicom. Niektóre są zadaszone, inne pod chmurką. To centra handlowe, z niższymi niż w sklepie cenami, ale też miejsce spotkań i pogaduszek.
50 000 waz, dzbanów, mis, filiżanek, talerzy, imbryczków, sosjerek, flakonów, kielichów i przedmiotów dekoracyjnych. Tyle mieści w swoich murach Narodowe Muzeum Ceramiki w podparyskim Sèvres, dokumentujące historię rzemiosła garncarskiego na ziemiach francuskich i za granicą. Pomiędzy kruchymi i cennymi eksponatami stąpać trzeba wyjątkowo delikatnie.
Kim był Joseph Berchoux? Dlaczego król Stanisław Leszczynski nazwał swoje ulubione ciastko „baba”? Jaki jest skład biochemiczny pomidora? Z czego składa się krem chiboust? Jak przyrządzić zielony groszek i jak przełożyć dawne miary wagi i objętości na współczesne jednostki? Z jakiego powodu król Henryk IV miał zawsze kieszenie pełne cukierów? Odpowiedź można znaleźć w jednej książce.
Józefina nie szczędziła pracy ani nakładów finansowych, by stworzyć wymarzoną rezydencję w Rueil-Malmaison. Budynek przekształcono w neoklasycystyczną willę, pełną odniesień do architektury antyku i renesansu. Największym jednak dziełem Józefiny był utrzymany w stylu angielskim park i ogród mieszczący największe wtedy rozarium w Europie.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM