Jesień. Pora na orzechy, winogrona i figi. Możemy z nich przygotować smakowitą sałatkę sezonową, w niczym nie ustępującą tym, które przyrządzaliśmy latem. Nuty orzechów i miodu znakomicie połączą się ze smakiem owoców, a roquefort wzmocni sałatkę swym wyrazistym aromatem. Kolory i kształty użytych składników sprawiają, że ta sałatka ucieszy nie tylko nasze podniebienie, ale i oko.
W XII wieku, rycerze krzyżowi przywieźli do Francji odmianę śliwy kultywowaną w Damaszku. W XV wieku wpływowy ławnik z Metzu nazwiskiem Mirabel użyczył swego nazwiska mirabelce. W XVI wieku mnisi z Agen uzyskali krzyżówkę i w ten sposób powstała odmiana śliwki z Ente, którą znamy przede wszystkim w postaci suszonych śliwek z Agen. W tym samym stuleciu narodziła się renkloda, reine-claude – zawdzięczająca swe imię żonie Franciszka I, Klaudii Francuskiej, która przeszła do historii jako Dobra Królowa i wielka amatorka śliwek. Tak się zaczęła przygoda Francuzów ze śliwkami.
Był początkowo daniem ubogich - rybaków i robotników portowych. Wraz z upływem czasu pan bagnat, czyli dosłownie: „mokry chleb”, stał się jednym z symboli kuchni nicejskiej i popularną przekąską, zajadaną tak w domu, jak i na mieście, zabieraną również chętnie na pikniki i wycieczki i oferowaną turystom często w wersjach zupełnie niekanonicznych.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM