Klasyk francuskiej pâtisserie, tak jak opera, paris-brest czy saint-honoré. Ma tyle wariantów, ilu cukierników, ale podstawowy przepis zakłada wykorzystanie trzech składowych: biszkoptu, kremu i truskawek. Fraisier święci swe triumfy każdego lata, gdy tylko nadchodzi sezon na truskawki.
Ulubione danie Napoleona. Ulubione nie tylko z racji własnych walorów, także i dlatego, że miało smak zwycięstwa. Wódz kazał podawać je sobie po każdej stoczonej batalii. Jak głosi legenda, kuchmistrz Napoleona przyrządził je po raz pierwszy - i to na bazie przypadkowo dobranych składników - po zwycięstwie odniesionym przez wojska francuskie nad Austriakami 14 czerwca 1800 roku.
Idealna propozycja na piknik. Te wytrawne ciasta są proste w wykonaniu, niekłopotliwe w transporcie i najlepiej smakują na świeżym powietrzu, z kieliszkiem chłodnego białego wina albo cydru. Świetnie sprawdzą się też jako dodatek do aperitifu.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM