Podczas rewolucji francuskiej dwie mniszki, które uciekły z klasztoru benedyktynek sakramentek w Nancy, znalazły schronienie u doktora Gormanda przy ulicy de la Hache pod numerem 10. Dziś ta ulica nazywa się rue des Soeurs Macarons, gdyż mniszki uciekinierki rozsławiły miasto swymi cukierniczymi specjałami, które piekły z bardzo prozaicznych powodów: po to, by zdobyć środki na utrzymanie.
Smardze. Szlachetne grzyby, drugie po truflach. Co ciekawe, zbiera się je wiosną, nie jesienią. Klasycznym połączeniem w kuchni francuskiej jest aliaż smardzów, żółtego wina z Jury i drobiu z Bresse. Na tej bazie powstało wiele przepisów, w których żółte wino zastępuje się dowolnym białym wytrawnym winem.
ARCHIWUM
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013