To jeden z nostalgicznych przepisów, przywołujących smaki dzieciństwa i wspomnienie babcinej kuchni. Prosta domowa receptura, która pozwala nam cieszyć się smakami lata późną jesienią i zimą. Konfitura z dojrzałych czerwonych pomidorów będzie doskonałym dodatkiem do tartinki i świeżego koziego sera.
Poireaux vinaigrette i céleri rémoulade, czyli pory w winegrecie i sałatka selerowa to dwie klasyczne francuskie przystawki. Obie z Paryża. Obie bardzo proste i skromne, co nie znaczy, że mało wyszukane. Wręcz przeciwnie. Prostota tych małych dań jest bardzo wdzięcznym doznaniem smakowym. Najważniejsze to dobrej jakości warzywa.
Białko i selen wzmacniają odporność, witaminy z grupy B stymulują pracę układu nerwowego i pokarmowego, zapobiegają też zaburzeniom w pracy serca, regulują ciśnienie i korzystnie wpływają na skórę. Wszystkie te mikroelementy znajdziemy w dorszu, a do tego jeszcze jeszcze cenne kwasy omega-3.
Symbol pokoju, nieśmiertelności, mądrości i Prowansji - drzewo oliwne. Nie sposób wyobrazić sobie jej pejzażu bez oliwnych gajów, a prowansalskich targów bez barwnego kilimu straganów z zielonymi, żółtymi, fioletowymi i czarnymi oliwkami. Kupującym straganiarze oferują też tapenadę - zieloną lub czarną pastę z roztartych oliwek.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM