Croziflette – makaronowa zapiekanka z serem reblochon i szynką sabaudzką doskonale odzwierciedla kuchnię regionu – prostą i domową, opartą na znakomitych produktach pochodzących od lokalnych producentów i dobrze współgrającą z tutejszym górskim klimatem.
Jest dla paryskiego cukiernictwa tym, czym Opéra Garnier dla Paryża. Ikoną, wizytówką, słodkim architektonicznym cudem. Opera to cukiernicza wariacja na temat kawy i czekolady, przedzielonych warstwami biszkoptu.
Klasyczny francuski przepis na odwróconą tartę z karmelizowanymi jabłkami, czyli słynną tartę tatin, współcześni kucharze „odwracają”, wykorzystując w nim inne owoce albo nawet warzywa, jak glazurowane cebulki. Taka wytrawna tarta tatin jest znakomitą przystawką.
ARCHIWUM
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013