Pewnego dnia przyniesiono jej koszyk wiśni, z których miała przygotować słoiczki konfitury do dekoracji wnętrza sklepiku. Zamiast służyć jako ozdoba, trafiły do sprzedaży i w niedługim czasie z Niedermorschwihr uczyniły francuską stolicę owocowych przetworów, a z Christine Ferber królową konfitur.
Francuskie książki kucharskie z XIX i początków XX wieku przechowały wiele polskich receptur. Znajdziemy w nich przepisy na polskie zrazy, rosół, chłodniki, pierogi, kluski z serem i śmietaną, mazurki, bożonarodzeniowego karpia czy bigos i wiele, wiele innych. Niektóre jednak trudno dziś rozpoznać jako rodzime.
Przez prawie osiem stuleci Hale były najsłynniejszym targiem Paryża. Położone poza miastem, z dala od jego centrum, szybko zrosły się z nim, stając się miejscem o specyficznym społecznym mikroklimacie, jedym z najciekawszych na mapie stolicy Francji. Powędrujmy pomiędzy stoiskami i kramami, powędrujmy przez stulecia.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM