La bohémienne, kuzynka nicejskiego ratatuja, jest daniem wyrastającym z tradycji kulinarnej hrabstwa Venaissin (okolice Carpentras, Cavaillon, Vaison-la-Romaine i L’Isle-sur-la Sorgue). Zyskała popularność w XIX wieku jako potrawa kuchni ludzi ubogich, dla których pomidory i bakłażany - dwa filary dania - były łatwo dostępnym i niedrogim składnikiem.
„[Ta] Sałatka jest hołdem, jaki składam moim drogim francuskim przyjaciołom oraz temu szczęściarzowi z dawnych czasów, który wynalazł ów wspaniały ser [roquefort], i miejmy nadzieję, dobrze się bawił ze swoją dziewczyną!” - Jamie Oliver.
Pignolats, czyli croissants aux pignons, pochodzą z Nicei i w przeciwieństwie do tradycyjnych francuskich rogalików przygotowuje się je ekspresowo, bez masła i bez zakładania oraz schładzania ciasta. Są przy tym pozbawione glutenu. Ten półksiężycowy smakołyk jest typowym prowansalskim ciasteczkiem.
Położone w Owernii Vichy w XIX wieku stało się popularnym uzdrowiskiem, a tutejsze wody zdrojowe do dziś uchodzą za najbardziej wartościowe we Francji. Na ich bazie powstały słynne pastylki z Vichy, ale to nie jedyna gastronomiczna specjalność utożsamiana z tym miasteczkiem. Równie słynne są zupa vichyssoise oraz marchewki Vichy. Geograficzne pochodzenie tych potraw jest jednak dyskusyjne.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM