Pain perdu, chleb zmarnowany, stracony, czy – jak się utarło w polskim tłumaczeniu – francuskie tosty, to danie z kuchni skromnej i oszczędnej, często nostalgicznie kojarzące się ze smakami z dzieciństwa. Ot, prosty smakołyk, którymi babcie raczyły swoje wnuki.
Mięsem, które zajmuje uprzywilejowane miejsce na wielkanocnym stole we Francji, jest jagnięcina. Nie tylko z uwagi na religijne konotacje z Barankiem Paschalnym, ale i z tej racji, że wiosna to sezon na jagnięcinę. Navarin to tradycyjne danie kuchni francuskiej, duszone wolno na małym ogniu z dodatkiem jarzyn, których dobór zależy od sezonu i naszych preferencji. Wykorzystując nowalijki, otrzymamy wyjątkowo wiosenne danie.
"We Francji istnieją 543 sposoby na przyrządzanie jaj" - pisał Grimod de la Reynière. I rzeczywiście, jajka to jedna z podstaw kuchni francuskiej. Z bogatego repertuaru sposobów na ich przyrządzanie dziś wybieramy zapiekanie w kokilkach ("oeufs en cocotte"). Szybkie i proste.
„Wypróbowanie wszystkich domowych sposobów na bagietkę, jakie udało się nam znaleźć, zabrało nam ostatecznie jakieś dwa lata i 130 kilogramów mąki.” – pisze Julia Child o Wielkim Eksperymencie Bagietkowym. Skorzystaliśmy z finalnego efektu tego wyzwania. Zapraszamy na chrupiące bagietki wg przepisu Julii Child. Bon appétit!
Fondant au chocolat, ramequin au chocolat, moelleux au chocolat, nie wspominając już o klasycznym czekoladowym suflecie - Francuzi mogą tak odmieniać w nieskończoność. Czekolada, czekolada, czekolada... Jest jak witamina witamin, uniwersalne panaceum, afrodyzjak... Tak naprawdę Francuzi to bardziej czekoladoholicy niż żabojady czy ślimakożercy.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM