Nasz kolejny Kwestionariusz Prousta został wypełniony w Alzacji. A wypełnił go Christophe Felder, znakomity francuski cukiernik, pochodzi z Alzacji, gdzie jego rodzice prowadzili piekarnię. Wieloletni pracownik delikatesów Fauchon, restauracji Guy Savoy i hotelu Crillon obecnie jest współwłaścicielem trzech hoteli w Strasburgu i Obernai, prowadzi własną szkołę cukierniczą, a jego wyroby podbijają rynek japoński.
„Paryż przyciąga Anglików, co bywa dziwaczne i czasem trudno to zrozumieć. W głębi duszy - dans le creux de leurs estomacs - Anglicy nie przepadają za francuską kuchnią i dezaprobują moralne i filozoficzne założenia wszystkiego, co francuskie. Na przykład, nic nie powstrzyma ich od zniszczenia delikatnej potrawy poprzez dodanie soli i musztardy w groteskowych ilościach.” - pisze we wstępie do swego przewodnika wydanego w 1900 r. Rowland Strong i w kolejnych rozdziałach opisuje świat paryskich hoteli, restauracji i kawiarni. Dziewiąty poświęcony jest paryskim kelnerom i napiwkom.
Zaczął pracować w restauracjach jako szesnastolatek. Trafił pod skrzydła słynnej Alice Waters i jej wspólniczki Lindsey Shere do kultowej restauracji Chez Panisse w Berkeley. Pracował tam przez 13 lat, potem przeniósł się do Francji. Zamieszkał w Paryżu, założył stronę internetową, którą szybko przekształcił w bloga i zaczął pisać książki.
Zaczynamy nową serię artykułów na Vive la cuisine! Kwestionariusz Prousta pozwoli nam przepytać znanych kucharzy i osoby związane z branżą kulinarną.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM