Claire Heitzler, która jest autorką ponizszego przepisu, pisze w swojej książce : Rabarbar to smak mojego dzieciństwa. W tym przepisie występuje w potrójnej odmianie: w formie marmolady, podduszony oraz surowy, otulony tłuszczem z migdałów i soczystych truskawek, które czynią go jeszcze bardziej apetycznym. To bardzo sugestywna gra smaków i faktur.
Lekkie i delikatne ptysie (choux) to klasyka francuskiego cukiernictwa. Pierwszy przepis Francuzi zawdzięczają jednak włoskim cukiernikom - Penterellemu oraz Popeliniemu, którzy przybyli do Francji wraz z dworem młodziutkiej Katarzyny Medycejskiej, która w wieku 14 lat opuściła rodzinną Florencję, by poślubić następcę tronu, Henryka de Valois.
To danie często gości na francuskich stołach w różnych regionach kraju, jednak jego ojczyzną jest Burgundia - kraina wina, fauves de Bourgogne i musztardy. W konsumenckich sondażach królik w musztardzie podawany jest przez Francuzów niezmiennie jako jedno z ich ulubionych dań.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM