Księga tajemna. Redagowana w ścisłej tajemnicy na podstawie poufnych ekspertyz dostarczonych przez nikomu nie znanych z imienia i nazwiska emisariuszy Michelina – słynnych anonimowych inspektorów.
Kulinarny geniusz. „Najlepszy kucharz na świecie”. Jeden ze „100 najbardziej wpływowych ludzi na świecie” według rankingu miesięcznika „Forbes”. Gaskończyk, Francuz, Monakijczyk, mieszkaniec Śródziemnomorza, obywatel świata. Alain Ducasse.
Zaczęło się, jak to w historii herbaty bywało, od polityki. Marząc o supremacji kolonialnej Francji, Ludwik XIV – nota bene koneser herbaty – zlecił ministrowi finansów, Colbertowi stworzenie kompanii handlowej, która miała opanować handel korzenny i stworzyć przeciwwagę dla dominujących na Wschodzie kompanii holenderskiej i brytyjskiej. Skończyło na sklepie z najbogatszym na świecie wyborem herbat.
„Opuszczam Francję i Paryż, wieża Eiffla zbyt silnie działa mi na nerwy” – 1890, Guy de Maupassant. „Restauracja na wieży Eiffla od zawsze była moim marzeniem” – 2007, Alain Ducasse. Stały bywalec restauracji na wieży wyjechał do Florencji, słynny kucharz mieszkający w Monte Carlo, zaczął częściej bywać w Paryżu. Poznajcie gastronomiczną historię wieży Eiffla.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM