"Węgla drzewnego tyle, żeby zagotować wodę,/ Herbaty wziąć w sam raz, / Latem orzeźwiający chłód, zimą ciepło, / Czasu z zapasem / Nawet przy pogodzie być gotowym na deszcz / Uwagę poświęcić gościom" - mówił o istocie drogi herbaty mistrz Rikyū, a my w Kwestionariuszu Prousta gościmy Kitti Cha Sangmanee'go, właściciela Mariage Frères.
Niezamożny prowincjusz szuka szczęścia w stolicy. Zbuntowany syn piekarza marzy, by zostać artystą. Niespełna osiemnastoletnia dziewczyna w tragicznych okolicznościach przejmuje zarząd nad firmą. Pierre, Lionel, Apollonia. Dziadek, ojciec i wnuczka. Rodzina Poilâne. Piekarze.
Nie mieszka w Quebecu ale jej miłość do Francji i kuchni francuskiej, czyni ją bliższą mieszkańcom frankofońskiego Montrealu niż Nowego Brunszwiku, z którego pochodzi. Naszym gościem jest Laura Calder, kanadyjska dziennikarka, autorka książek, propagatorska kuchni francuskiej.
W maju 2013 roku na dorocznej gali Francuskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Hong Kongu, której Pierre Hermé był gościem honorowym, jego makaronik Haute Couture został sprzedany za cenę 21 tysięcy dolarów na licytacji pod młotkiem François Curiela z domu aukcyjnego Christie's. Brytyjski ‘The Observer’ zaliczył jego czekoladowe ciastko do 50 najlepszych rzeczy, które można zjeść na świecie.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM