Z wierzchu chrupiący, w środku miękki. Ten złoty placek z mąki z ciecierzycy, lekko nawet przypalony z góry, jest specjalnością Nicei i Tulonu, przy czym w Nicei nosi nazwę socca, a w Tulonie - cade. W obu przypadkach ma wspólnego przodka - jest nim włoska farinata.
Nougat glacé to współczesna lodowa wariacja na temat tradycyjnego przepisu na nugat. Aromatyczne, miodowe i pełne bakalii lody uwodzą nie tylko smakiem, ale i łatwością wykonania. Żadna maszynka do kręcenia lodów nie jest potrzebna.
Galette Pérougienne to przysmak ze średniowiecznego miasteczka Pérouges, położonego niedaleko Lyonu. Ten deser to drożdżowe ciasto o aromacie cytrynowym, posypane obficie cukrem, o mocnym smaku masła.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM