Le Feuille du Limousin to serek kozi wytwarzany przez kilkunastu serowarów z departamentów Corrèze, Creuse i Haute-Vienne. Jest jednym z najmłodszych serów francuskich, a jego historia to naoczny dowód, że razem lepiej, a solidarna współpraca to klucz do sukcesu.
Ta piękna rudowłosa dziewczyna to Mademoiselle Perle. Barwne i przesycone poezją obrazki opowiadają historię jej zamorskich podróży na puszkach sardynek rocznikowych marki La Perle des Dieux.
Francuska kuzynka włoskiej salsicci, różowa jak tuluska cegła, ale bez dodatku barwników, kiełbasa tuluska, saucisson de Toulouse jest drugim po fiołku emblematycznym produktem spożywczym tego miasta.
Do chleba, do sera, do foie gras... Z pirenejskich lasów i sadów. Dojrzałe, aromatyczne owoce obsmażone w cukrze i zamknięte w słoiczkach Maison Francis Miot od ponad 30 lat uwodzą smakiem kolejne pokolenia konsumentów.
Podczas wojny stuletniej młode Normandki miały obdarowywać angielskich wojaków serowymi sercami na znak swojej miłości. To neufchâtel, stary normandzki ser, miał godzić zwaśnione narody.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM