Zanim skosztowałem i doceniłem smak musztardy pana Aleksandra Bornibusa, nad wszelkie inne przedkładałem aromatyzowane musztardy Maille’a i Bordina; gdy jednak w drodze pewnego przypadku poznałem ją, pojąłem, że pewnego dnia przewyższy je wszystkie – pisał w aneksie do słynnego Wielkiego słownika kulinarnego (1870) Aleksander Dumas.
Ser kozi znad Loary. Żytnia słomka, która przecina go wzdłuż, zawiera nazwę sera, serowara, przypisany mu numer identyfikacyjny oraz numer zezwolenia sanitarnego. Ma zapobiegać kruszeniu się sera podczas wyjmowania z formy.
La Belle-Îloise to znana bretońska przetwórnia ryb z siedzibą w Quiberon, dawniej jednym z największym portów rybackich, jeśli chodzi o połowy sardynek. Została założona w 1932 roku przez Georges’a Hillieta.
Ma słodkawy i subtelny smak, jest ceniony w kuchni, doskonale się przechowuje (w odpowiednich warunkach, tj. w suchym dobrze napowietrzonym miejscu, w stałej temperaturze od 12 do 15 °C może dotrwać nawet do nowych zbiorów), a przy okazji cieszy oko delikatną różową barwą. Uprawiany w okręgu Lautrec (Midi-Pireneje) czosnek jest warzywny emblematem i dumą regionu.
Na puszce grafika przedstawiająca iglasty las i nazwa La Vosgienne. Budzą naturalne skojarzenie, że mamy do czynienia z produktem pochodzącym z Wogezów. Jest w tym ziarnko prawdy, jednak w obecnym stanie rzeczy te cukierki są niczym innym jak kulinarnym faux ami, jeśli chcemy łączyć je z tym regionem. Od kilku lat produkuje się je w Hiszpanii.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM