Ten kwadratowy cukierek o smaku bergamotki jest słodką tajemnicą cukierników z Nancy. Bo receptura jest oczywiście sekretna, w Maison Lefèvre-Lemoine dziedziczona z pokolenia na pokolenie od 1840 roku. To najstarsza w Lotaryngii rodzinna firma cukiernicza.
Jak głosi legenda, przepis na najsłynniejsze ciasteczka w Nancy jest dziełem mniszek, które uciekły z klasztoru podczas wielkiej rewolucji francuskiej. Nazwano je później Soeurs Macarons. W połowie XIX wieku cukiernicy i ciastkarze w stolicy Lotaryngii, w tym Antoine Lefèvre, zajmowali się wypiekiem tych lekkich migdałowych ciasteczek.
Le Feuille du Limousin to serek kozi wytwarzany przez kilkunastu serowarów z departamentów Corrèze, Creuse i Haute-Vienne. Jest jednym z najmłodszych serów francuskich, a jego historia to naoczny dowód, że razem lepiej, a solidarna współpraca to klucz do sukcesu.
Ta piękna rudowłosa dziewczyna to Mademoiselle Perle. Barwne i przesycone poezją obrazki opowiadają historię jej zamorskich podróży na puszkach sardynek rocznikowych marki La Perle des Dieux.
Francuska kuzynka włoskiej salsicci, różowa jak tuluska cegła, ale bez dodatku barwników, kiełbasa tuluska, saucisson de Toulouse jest drugim po fiołku emblematycznym produktem spożywczym tego miasta.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM