Najstarszy ser o klasztornym rodowodzie. Munster pochodzi z Alzacji, wiedzie swą nazwę od miejscowości, w której jest wytwarzany. Idealną parę tworzy z kieliszkiem gewürztraminera.
Wszystko, czym Périgord słynie. Specjalnością Maison Valette są delikatne foie gras, aromatyczne czarne trufle, doskonałe terriny i konfitowane kaczki.
Nazywana kawiorem z Bar konfitura porzeczkowa wyrabiana od wieków w Lotaryngii należy do najdroższych na świecie. Tajemnica doskonałości smaku, tekstury i wysokiej ceny kryje się w technice wyrobu. Z każdego owocu ręcznie usuwa się zawarte w nim maleńkie pestki.
Jesienią dolina rzeki Lot okrywa się fioletowym dywanem kwitnących krokusów. Widok jest ucztą dla oczu, a jeszcze bardziej apetyczną obietnicą dla podniebienia. Z wysuszonych znamion tych kwiatów powstanie jedna z najcenniejszych przypraw na świecie – szafran. Nazywa się go tutaj czerwonym złotem z Quercy.
Popularny francuski aperitif. Gorzki, odświeżający w czasie upałów i otwierający apetyt przed posiłkiem. Ten bitter gencjanowy był śmiałym eksperymentem, idącym pod prąd aktualnym upodobaniom konsumentów. W tej wyjątkowości tkwiła jednak jego siła. Sukces był wręcz natychmiastowy.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM