Francuska kuzynka włoskiej salsicci, różowa jak tuluska cegła, ale bez dodatku barwników, kiełbasa tuluska, saucisson de Toulouse jest drugim po fiołku emblematycznym produktem spożywczym tego miasta.
Do chleba, do sera, do foie gras... Z pirenejskich lasów i sadów. Dojrzałe, aromatyczne owoce obsmażone w cukrze i zamknięte w słoiczkach Maison Francis Miot od ponad 30 lat uwodzą smakiem kolejne pokolenia konsumentów.
Podczas wojny stuletniej młode Normandki miały obdarowywać angielskich wojaków serowymi sercami na znak swojej miłości. To neufchâtel, stary normandzki ser, miał godzić zwaśnione narody.
Z fruitières (serwowarni) regionu Franche- Comté pochodzi jeden z najbardziej charakterystycznych francuskich serów. Wizualnie trudno pomylić go z innymi, poziomej czarnej przedziałki dzielącej ser na pół nie spotkamy w żadnym innym z prawie 400 serów wytwarzanych we Francji.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM