Jest to odmiana wiosenna, wysadzana między połową stycznia a połową marca. Zbiory zaczynają się w połowie lipca, czosnek splata się wtedy w piękne warkocze liczące od 10 po 90 główek, a następnie przez 10 dni w kontrolowanej temperaturze 37˚C wędzi na brykietach torfowych. Dzięki temu czosnek lepiej się przechowuje, a przy tym zyskuje charakterystyczny dymny smak i aromat.
Maroilles, duma serowarów północy Francji. „Książę gastronomów” Curnonsky rozsławił go w latach 20. XX wieku, nazywając „królem mocnych serów, którego gromki smak rozbrzmiewa w symfonii serów jak dźwięk saksofonu”.
Obok szafranu, kawioru czy wanilii trufle należą do najdroższych i najbardziej ekskluzywnych produktów na świecie. To tajemnicze i kapryśne grzyby, rosnące pod ziemią, rzadkie mimo iż coraz częściej zaprowadza się ich hodowle. Poza włoskimi białymi truflami z Alby czarne trufle z Périgord są tymi, których smakosze poszukują najczęściej.
Zanim skosztowałem i doceniłem smak musztardy pana Aleksandra Bornibusa, nad wszelkie inne przedkładałem aromatyzowane musztardy Maille’a i Bordina; gdy jednak w drodze pewnego przypadku poznałem ją, pojąłem, że pewnego dnia przewyższy je wszystkie – pisał w aneksie do słynnego Wielkiego słownika kulinarnego (1870) Aleksander Dumas.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM