- rozmawiamy z Kasią, rodowitą Poznanianką, która kilka lat temu drugą małą ojczyznę znalazła w Bretanii. Jej piękno pokazuje na blogu Bretonissime. Znajdziecie na nim wiele klimatycznych zdjęć oraz interesujących relacji z wędrówek po bretońskich miastach i miasteczkach oraz zakątkach regionu, znajdujących się często poza głównymi turystycznymi szlakami. Z Kasią nie zabłądzicie!
Gdy myślimy o Bretanii, pierwsze skojarzenia to legendy arturiańskie, celtycka przeszłość, lasy korriganów, tajemnicze menhiry, surowa uroda nadmorskiego pejzażu.Ale Breizh, Bretania, to także piękna tradycja kulinarna. To kuchnia domowa, rustykalna i uboga, ale oparta na pierwszorzędnych produktach.
Danièle Mazet-Delpeuch - osobista kucharka François Mitterranda. Pierwsza i jak dotąd ostatnia kobieta, która pełniła tę funkcję. Gospodyni z Périgordu, która nie ukończyła żadnej szkoły gastronomicznej. Światowy rozgłos przyniósł jej film fabularny Niebo w gębie z 2012 roku, opowiadający o jej pracy w Pałacu Elizejskim
Haute cuisine, nouvelle cuisine, cuisine du terroir... W tych samych garnkach można gotować inaczej.
ARCHIWUM
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013