W książce "A Rumble Through Normandie" G.M. Musgrave, XIX-wieczny angielski podróżnik pozostawił oryginalne świadectwo niezwykłego normandzkiego apetytu, jaki zaobserwował podczas rejsu parowcem “Courrier” z Rouen do Hawru. Był piątek, 4 sierpnia, kwadrans przed jedenastą.
Jabłka to podstawa normandzkiej kuchni. Znajdziemy je w większości dań, nie tylko deserowych. Traktuje się je nie tylko jako owoc, ale dodaje się je niczym warzywa do rozmaitych dań. Nie wspominając już o destylatach na ich bazie... Flaubert pisał: "W naszych normandzkich żyłach płynie cydr..." Jeśli za bardzo polubimy miły rytuał "trou normand", druga rzecz jest pewna: od normandzkiego stołu wstaniemy na chwiejących się nogach...
Położona w północno-wschodniej części Francji etymologicznie i historycznie jest „ziemią ludów Północy”. Normandia, ziemia Normanów, Wikingów… Kraina o burzliwej historii, od średniowiecza po współczesność, od epoki najazdów, przez wojnę stuletnią, po jedną z największych i najbardziej krwawych operacji militarnych II wojny światowej, czyli lądowanie aliantów. Kraina o przebogatym dziedzictwie kulturowym, w tym także kulinarnym.
Na zieloną trawkę… Na wieś, nad rzekę, do lasu, albo nawet do miejskiego parku. Francuzi uwielbiają pikniki. W sondażu przeprowadzonym w 2009 roku aż 70% ankietowanych przyznało się do tej sympatii i jadania w plenerze przynajmniej raz w roku. Rzecz, jasna w towarzystwie rodziny i przyjaciół. I koniecznie z korkociągiem - aż 62% pytanych po spakowaniu piknikowego kosza wraca jeszcze po ten przyrząd!
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM