Kandyzowane owoce to popularny dodatek i dekoracja do ciast, lodów i innych deserów, zdobią je niczym klejnociki. Są jednak także deserem samym w sobie. W Prowansji wchodzą często w skład tradycyjnych 13 wigilijnych deserów.
Podczas gdy we francuskich delikatesach najrozmaitsze marki proponują eleganckie puszeczki z Thé de Noël, autorską mieszankę herbacianą możemy przyrządzić w domu samodzielnie. Taka aromatyczna herbata rozgrzeje nas, gdy chwyci mróz, a dzięki zawartości przypraw oraz owoców wykorzystywanych w bożonarodzeniowych daniach podkreśli wyjątkowy i świąteczny charakter degustacji.
Brioszka z Nanterre jest jedną z wielu regionalnych odmian tych drożdżowych ciast, które swoją lekkość i puszystość zawdzięczają dużej ilości masła i jajek. To słodkie pieczywo zaliczane do rodziny tzw. viennoiseries. Dawniej było to pieczywo odświętne, jedzone podczas świąt i ważnych uroczystości jak chrzty, wesela i komunie. Dziś to idealna propozycja na śniadanie lub podwieczorek.
Podczas rewolucji francuskiej dwie mniszki, które uciekły z klasztoru benedyktynek sakramentek w Nancy, znalazły schronienie u doktora Gormanda przy ulicy de la Hache pod numerem 10. Dziś ta ulica nazywa się rue des Soeurs Macarons, gdyż mniszki uciekinierki rozsławiły miasto swymi cukierniczymi specjałami, które piekły z bardzo prozaicznych powodów: po to, by zdobyć środki na utrzymanie.
Smardze. Szlachetne grzyby, drugie po truflach. Co ciekawe, zbiera się je wiosną, nie jesienią. Klasycznym połączeniem w kuchni francuskiej jest aliaż smardzów, żółtego wina z Jury i drobiu z Bresse. Na tej bazie powstało wiele przepisów, w których żółte wino zastępuje się dowolnym białym wytrawnym winem.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM