Garbure to klasyczna wiejska zupa z Béarn, Gaskonii i krainy Basków. Niezwykle smaczna, pożywna i rozgrzewająca sprawdza się zwłaszcza zimą, ale gotować można ją przez cały rok, zmieniając zależnie od pory roku zestaw warzyw. W każdej wersji dwa jednak muszą się znaleźć niezależnie od sezonu – fasolka (najlepiej ta uprawiana w okolicach Tarbes) oraz kapusta.
Gougères, dawniej gwiazdy niedzielnych śniadań w Burgundii, z biegiem lat trafiły do żelaznego menu przekąsek podawanych na aperitif. Są też tradycyjnie serwowane podczas degustacji burgundzkich win.
Po długim szusowaniu na alpejskich stokach nic tak nie krzepi narciarzy w sabaudzkich restauracjach i schroniskach jak tartiflette. Ta ziemniaczano-serowa zapiekanka jest sprawdzonym zimowym klasykiem od lat 80-tych XX wieku, kiedy to powstał przepis. Podobno chodziło o sposób na wykorzystanie dojrzałych serów reblochon, które już ciekły i lada dzień mogły trafić do kosza.
Pompe à l’huile, drożdżowy placek aromatyzowany wodą pomarańczową, podaje się tradycyjnie podczas kolacji wigilijnej. Nie kroi się go nożem lecz odrywa kawałeczek po kawałeczku i moczy w vin cuit. Tak jak Chrystus dzielił chleb podczas Ostatniej Wieczerzy. To jeden z trzynastu tradycyjnych deserów, wzmiankowany już w tekstach z XVII wieku.
Po bouillabaisse to druga najsłynniejsza zupa południa Francji. Słynie z niej kuchnia nicejska, aczkolwiek soupe au pistou gotuje się także w innych miejscowościach Prowansji i Lazurowego Wybrzeża. W wersji marsylskiej unika się dodawania marchewek, a sos pistou wzbogaca się pomidorami.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM