Znany w kuchni arabskiej, katalońskiej i włoskiej nugat przywędrował do Francji przez Marsylię. Najpierw był to deser z orzechów, nux gatum, z czego wyewoluowało słowo nogat będące w użyciu aż do początków XIX wieku. Czarny (na bazie skarmelizowanych w miodzie migdałów, bez dodatku białek) i biały nugat wchodzą w skład słynnych 13 prowansalskich deserów wigilijnych.
Popularna w regionie Nord-Pas-de-Calais brioszka z rodzynkami wywodzi się z kuchni belgijskiej. W naszych czasach konsumuje się ją przez cały rok, szczególnie na śniadanie – z masłem i konfiturą albo w porze podwieczorku. Dawniej jednak był to przysmak grudniowy, degustowany w dniu świętego Mikołaja i w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Ducasses, albo kermesses, czyli odpusty wiejskie na północy Francji łączyły religijne upamiętnienie z ludową zabawą. Smażone w głębokim tłuszczu i sprzedawane w papierowych rożkach jabłkowe racuchy, beignets de ducasse, były kulinarną atrakcją uroczystości.
Garbure to klasyczna wiejska zupa z Béarn, Gaskonii i krainy Basków. Niezwykle smaczna, pożywna i rozgrzewająca sprawdza się zwłaszcza zimą, ale gotować można ją przez cały rok, zmieniając zależnie od pory roku zestaw warzyw. W każdej wersji dwa jednak muszą się znaleźć niezależnie od sezonu – fasolka (najlepiej ta uprawiana w okolicach Tarbes) oraz kapusta.
Gougères, dawniej gwiazdy niedzielnych śniadań w Burgundii, z biegiem lat trafiły do żelaznego menu przekąsek podawanych na aperitif. Są też tradycyjnie serwowane podczas degustacji burgundzkich win.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM