Ten przepis łączy kuchnię alzacką, niemiecką, szwajcarską i austriacką. Spätzle czy inaczej spaetlze można też zjeść w alpejskiej części Włoch, a nawet na Węgrzech. Nazwa pochodzi z dialektu szwabskiego, w którym słowo Spatzen oznacza wróbelki. Rozłożone na talerzu kluseczki mają przypominać wróble gniazdo.
Wędzony czosnek to specjalność okolic Arleux, gminy w departamencie Nord, położonej w północno-wschodnim zakątku Francji, nieopodal granicy z Belgią. Uprawia się go także w sąsiednim departamencie Pas-du-Calais. Jednym z typowych przepisów rejonu jest czosnkowa zupa z Arleux.
Dorada pieczona w grubej soli to klasyka kuchni nadmorskiej. Zamiast dorady można wykorzystać labraksa albo cefala. To przepis, który ma dwa niezaprzeczalne atuty: jest łatwy i szybki w wykonaniu. Częstym dodatkiem do tak upieczonej ryby jest sos beurre blanc, czyli sos maślany.
Tarte au maroilles lub flamiche au maroilles jest specjalnością kuchni północy Francji - Pikardii i Nord-Pas-de-Calais. Stanowi kulinarne świadectwo - o czym świadczy choćby samo słowo flamiche - wzajemnych związków kuchni pogranicza Francji i Belgii.
W alzackiej wersji przepisu na coq au vin najczęściej wykorzystywanego czerwonego burgunda zastępuje biały riesling. To wino jednoszczepowe, pochodzące z odmiany winogron o tej samej nazwie, uznawanej przez wielu za jedną z najsubtelniejszych na świecie.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM