Ten przepis zaczerpnęliśmy z książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków Susan Herrmann Loomis. Zachowajcie go na jesień, gdy w lasach i na targach pojawię się świeże grzyby. My nie mogliśmy się powstrzymać i przetestowaliśmy danie na grzybach mrożonych. Zupa była pyszna.
Diablotki - małe co nieco podawane jako dodatek do zup lub jako amuse-gueule, drobna przekąska do aperitifu. Tylko uwaga - polskie diablotki to nie do końca francuskie diablotki. Niby podobne, ale… Największy zaś ambaras, gdy nazwiemy tak te w formie skręconych pałeczek z ciasta francuskiego. Oj, przyprawimy diable różki zakrystianowi…
Wielki francuski klasyk, choć przepis jest skromny i nieskomplikowany. Dla wielu Francuzów ma smak dzieciństwa, jako jeden z ulubionych deserów z tych czasów, jest przywoływany z wyjątkowym sentymentem. Flan pâtissier, znany też pod nazwą flan parisien, ma swe odpowiedniki w portugalskich pastéis de nata, włoskim pasticciotto i angielskiej custard tart, od której się wywodzi.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM