W średniowiecznej Burgundii szpitale działały dzięki wsparciu możnych mieszkańców księstwa, którzy zajmowali się uprawą winorośli i wytwarzaniem wina. Z czasem wykształciła się bardzo szczególna tradycja zakładania szpitali - winnic. Przykładem Hospices de Beaune, Hospices de Dijon oraz Hospices de Nuits-Saint-Georges.
Z powodu koronawirusa i zarządzeń sanitarnych z tym związanych wydanych przez francuskie Ministerstwo Zdrowia wiele wydarzeń – jak Międzynarodowy Salon Rolnictwa i Święto Cytryny w Mentonie – skończyło się wcześniej niż planowano.
Zielony miód, czarne trufle, złota oliwa, czerwone burgundy... Wbrew pozorom styczeń mieni się kolorami. Mimo zimy jest to też dobry czas na degustację winogron – Valbonne na Lazurowym Wybrzeżu podczas patronalnego święta chlubi się odmianą servan.
Pierwsze oliwki w Prowansji, tłusty drób w departamencie Bresse i korzenne ciasteczka na targu... Na niezliczonych grudniowych targach we Francji można zaopatrzyć się w wyborne wiktuały na świąteczny stół.
Stare roczniki i młode wino. Listopad to pora pierwszych po zakończonych winobraniach degustacji wina. Pod Bordeaux rządzą wina loupiac, na Lazurowym Wybrzeżu bandol, w Burgundii burgundy z domenty Hospices de Beaune, a 21 listopada królem dnia jest młode beaujolais – wszędzie, w każdym zakątku Heksagonu i za granicą.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM