Z ekologią w tle
Święto chleba, młode ziemniaczki na wyspie Noirmoutier, targ produktów regionalnych w przepięknym Sarlat. Ciepła majowa pogoda zachęca do udziału w licznych imprezach plenerowych poświęconych gastronomii w różnych częściach Francji.
Dla amatorów wina Salon Win z Opactw albo Vin'Estival w Mâcon. Dla tych, którzy po zimie potrzebują świeżego powietrza wyprawa na wieś w ramach akcji Od zagrody do zagrody. Dla zapatrzonych w przeszłość - echa Drugiego Cesarstwa w Vichy.
Pożegnanie Karnawału w strugach wina blanquette de Limoux i głośnego bicia w kotły w Châtillon-sur-Seine. Palmary dla najlepszych wina i produktów spożywczych wyłonionych podczas Powszechnego Konkursu Rolniczego w Paryżu. Licytacja win metodą świec w Burgundii i święto szynki z Bajonny.
W Tuluzie fioletowo od fiołków, w Mentonie i Jurze żółto od cytrusów i wina, w Tricastin czarna trufla. Oto niektóre smaki i kolory lutego.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM