Październik we francuskiej gastronomii to przede wszystkim dwie duże imprezy: Tydzień smaku i Wszyscy w restauracji ale duże atrakcje dla miłośników dobrego jedzenia i wina zaplanowali producenci wina.
Koniec wakacji to nie koniec dobrej gastronomicznej zabawy. Wręcz przeciwnie. Festiwal Smaki Francji to ponad9 000 smakowitych wydarzeń we Francji ponad 200 poza jej granicami. Lokalne festyny są nie mniej atrakcyjne.
Sierpień - sezon urlopowy w pełni. W Paryżu pustki, za to na prowincji tłoczno. W stolicy hodowli bydła rasy charolais 24 400 osób zasiada do wspólnej kolacji, podczas której daniem głównym jest pot-au-feu, do Castenuaudary ciągną amatorzy cassouleta, a w Châtelaillon-Plage wielka éclade kusi amatorów owoców morza.
Lipiec, słonce i piękna pogoda. Tłumy turystów ruszają na wakacyjne urlopy, które dzięki licznym imprezom gastronomicznym zyskują na smaku. Regiony chwalą się tym, co najlepsze, i na co właśnie rozpoczął się sezon.
Z ekologią w tle
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM