Dwie wielkie operacje na skalę krajową: Wszyscy do restauracji i Swięto Gastronomii, angażują prawie 4 miliony osób. Pod szyldem tych festiwali odbywa się kilka tysięcy wydarzeń gastronomicznych. Wrzesień we Francji to także pchle targi, początek seoznu na winobranie i setki innych imprez dla dużych i małych łakomczuchów.
4 i 5 sierpnia w Lautrec Święto czosnku. W programie splatanie czosnku w warkocze i bicie rekordu na najdłuższy (w ub. roku 23,75 m), degustacje zupy cebulowej, konkurs na najpiękniejszą artystyczną kompozycję z wykorzystaniem czosnku i najsmaczniejszą tartę czosnkową. Ale na tym atrakcji sierpnia nie koniec.
Słodki lipiec. Miesiąc pełen imprez związanych z sezonowymi owocami - melonami z Cavaillon, morelami z Rivesaltes, czereśniami w Fougerolles i Thannenkirch… Ale swoje produkty prezentują też chętnie serowarzy, producenci oliwy i wina.
Degustacje szlachetnych burgundów przy dźwiękach muzyki klasycznej, błogosławienie butelek w prowansalskim kościółku, warzywne i owocowe festyny oraz tydzień smaku w całej Francji pod szyldem świeżych warzyw i owoców, konkursy na najlepsze sery. To tylko wybrane propozycje z wydarzeń gastronomicznych czerwca.
Amatorzy wina mogą przebierać i wybierać: wino i sport, wino i muzyka, wino i jedzenie, wino i architektura. Z urodziwymi partnerami wino tworzy zacne i trwałe mariaże. Festiwali, weekendów z winem i targów spod znaku Bachusa w maju nie brakuje.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM