Kolejny przepis, który Jamie Oliver przywiózł z wyprawy do Francji. Sprężyste liście sałaty, chrupkie rzodkiewki i kozi ser podawane z grzankami zachwycą nie tylko jaroszy. Ta sałatka bazuje na prostych składnikach, które Jamie kupił na lokalnym targu. Jest pełna witamin i kolorów. Pyszna!
Croissanty, brioszki, chaussons aux pommes, pains au chocolat, ślimaczki z rodzynkami, palmiery - wszystkie te dobrze znane francuskie smakołyki, jedzone na śniadanie lub jako przekąska, należą do wielkiej rodziny viennoiseries, czyli pieczywa w stylu wiedeńskim. W latach 30. XIX wieku Austriak August Zang otworzył w Paryżu przy ulicy rue de Richelieu Boulangerie Viennoise, zaprowadzając tym samym nową modę.
„Na wiejskim targu w Cahors znalazłem niesamowite odmiany rzodkiewek: duże, małe, czerwone, czarne… Były śliczne. (…) Wśród wędlin dostępnych w miasteczku znalazłem piękną sezonowaną kaczkę, którą wykorzystałem w przepisie” - Jamie Oliver prezentuje sałatkę z rzodkiewek i sezonowanej kaczki.
Myrtilles. Borówki… Tarty z tymi czarnymi perełkami są specjalnością wielu miejscowości na francuskiej prowincji, które w lipcu i w sierpniu na potęgę urządzają borówkowe targi i festyny. Spróbujmy i my.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM