Dziś „landyjskie cudeńka” przygotowuje się przede wszystkim w czasie karnawału i Mardi Gras (Tłusty Wtorek, dzień przez Środą Popielcową). Dawniej był to deser niedzielny i świąteczny, na wsi przygotowywany często także przy okazji świniobicia.
Suflet. Jak mówiła Julia Child – „jajko w najwspanialszej odsłonie”. Delikatny, lekki i puszysty. Cienka skórka i miękki środek. W zależności od przepisu możemy go przygotować na słono lub na słodko i podawać jako przystawkę albo jako deser. Podczas pieczenia masa z ubitych jajek tworzy malowniczy grzybek ponad powierzchnią naczynia, w którym suflet jest zapiekany. Szybko jednak opada dlatego należy podawać go zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Kochacie czekoladę? Chcecie zachwycić gości? Szukacie oryginalnego przepisu na tort? Royal chocolat jest odpowiedzią na wszystkie te pytania. Twórcą przepisu jest pochodzący z Alzacji znakomity francuski cukiernik, Christophe Felder. Wieloletni pracownik delikatesów Fauchon, restauracji Guy Savoy i hotelu Crillon, kawaler Orderu Sztuki i Literatury, jest też autorem licznych książek kucharskich. Z jednej z nich pochodzi poniższy przepis.
Ekler to drugi – obok makaronika – emblemat francuskiego ciastkarstwa. Historycy mają problem z ustaleniem, który z francuskich kucharzy wymyślił to lekkie ciasteczko, nazywane dawniej pain à la duchesse albo petite duchesse. Od około 1850 roku ciasteczko utraciło swój książecy rodowód i zaczęło nazywać się eklerem, czyli błyskawicą (éclair)...
Kim była słynna Suzette i kto pierwszy wymyślił naleśniki, którym użyczyła swego imienia? Towarzyszką przyszłego króla Wielkiej Brytanii, Edwarda VII w restauracji w Monte Carlo czy aktorką w Comédie Française? I kto był autorem przepisu? Szesnastoletni pomocnik cukiernika, paryski restaurator, a może sam Escoffier?
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM