Ubita bez dodatku cukru to po prostu bita śmietana, ale jeśli do śmietany kremówki dodamy cukier i wanilię, otrzymamy słynną crème Chantilly. Legenda przypisuje jej autorstwo słynnemu kucharzowi, François Vatelowi ale żaden dokument z epoki nie potwierdza tej wersji. Mało możliwe, że kiedyś poznamy prawdę.
Specjalność kuchni nicejskiej (la ratatouia nissarda), znana w całej Prowansji pod nazwą la Valentine. Z tym warzywnym gulaszem silnie spokrewnione są także dania innych kuchni śródziemnomorskich – włoska caponata czy hiszpańska pisto.
Kompot i compote. Uwaga, to kulinarni faux amis! Polski kompot od francuskiej compote odróżnia nie tylko rodzaj gramatyczny. To dwa zupełnie inne przysmaki. Une compote jest rodzajem konfitury. To deser ze smażonych w cukrze owoców, świeżych lub suszonych.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM