Emblemat alzackiej gastronomii. Nie ma przewodnika turystycznego, w którym choucroute à l’alsaciennenie sąsiadowałaby ze strasburską katedrą, malowniczo ukwieconymi miasteczkami, zabytkami architektury romańskiej czy Szlakiem Win Alzackich… Powstał nawet Szlak Choucroute...
Klasyka paryskiej targowej kuchni. Tak jak jego krewniak - a może rywal? - antrykot Bercy. Przez kilka dziesięcioleci antrykot Villette był ulubionym daniem rzeźników zatrudnionych w la Villette, handlarzy mięsem i kupców. Proste, bezpretensjonalne, szczere danie.
Galette des Rois to tradycyjny francuski placek wypiekany z okazji Święta Objawienia Pańskiego, czyli potocznie Święta Trzech Króli. Złocisty krążek składa się z dwóch warstw ciasta francuskiego wypełnionych kremem. W klasycznej wersji jest to krem migdałowy albo frangipane ale zdarzają się także inne nadzienia. Degustacja odbywa się w atmosferze radosnej zabawy, która prowadzi do królewskiej koronacji...
Jedzenie, miłość, śpiew i trawienie to cztery akty tej opery komicznej, którą zwiemy życiem - mawiał wielki kompozytor Gioachino Rossini, który miłość do muzyki łączył z miłością do gotowania. Podobno zdarzyło mu się dokończyć partyturę, maczając pióro w karmelu, a jedną ze arii napisał, czekając na risotto w weneckiej restauracji. Wielu daniom użyczył swojego nazwiska, a najsłynniejszym z nich był tournedos Rossini, wielki klasyk haute cuisine.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM