Ta przepyszna lekka zupa warzywna, której kolebką jest Nicea, jest dziś jedną z wizytówek kuchni prowansalskiej. W "Kucharce prowansalskiej" J.-B. Reboul pisze, że wywodzi się z Genui. Rzeczywiście skojarzenia z włoską minestrone nasuwają się same, w przeciwieństwie jednak do liguryjskiego pesto, prowansalski sos pistou nie zawiera orzeszków pinii. W każdym domu na południu Francji soupe au pistou smakuje inaczej, bo każda gospodyni ma swój własny przepis.
Za każdym razem, kiedy przygotowuję nową potrawę, myślę o jakiejś kobiecie. Mawiał Auguste Escoffier. Truskawki Melba to jeden z przykładów licznych w kulinarnym dorobku słynnego Francuza dań inspirowanych pięknymi i utalentowanymi kobietami.
Szukając lekkiego dania na ciepłe dni, inspirację znaleźliśmy w klasycznym dziele Ali-Baba, czyli Henryka Babińskiego - "Gastronomie pratique. Etudes culinaires, suivies du traitement de l'obésité des gourmands".
W XIX wieku wielki smakosz, Aleksander Grimod de la Reynière pisał, że „w świni wszystko jest dobre”. Dziś Francja jest trzecim w Europie, po Hiszpanii i Niemcach, producentem wieprzowiny, a na francuskich stołach właśnie to mięso pojawia się najczęściej. Statystyczny Francuz rocznie spożywa 34 kg mięsa wieprzowego oraz wędlin na jego bazie*. Polędwiczki wieprzowe z suszonymi śliwkami to jedno z tradycyjnych dań kuchni francuskiej, wykorzystujących mięso wieprzowe.
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM