O nas

La belle France... La France gourmande... Oto kraj, w którym nawet filozofowie byli smakoszami, w którym jedno z pierwszych arcydzieł literatury wzięło za temat wręcz niezaspokojony apetyt, a rewolucja rodziła się w kawiarniach. Kuchnia nigdy nie była tu sprawą tylko domową, a prawdę tę dobrze znali królowie, cesarze, wodzowie, a dziś - politycy.

 

Bogate dziedzictwo kulinarne Francji jest częścią jej  historii oraz kultury i nie da się go poznawać bez nich. Inaczej powiemy jedynie, że coś jest słone albo słodkie.

 

A przecież historia kuchni francuskiej to dzieje barwnego obyczaju, biografie ludzi pełnych pasji, rzemieślników, artystów i eksperymentatorów, wybuchy nieokiełznanej wyobraźni i rygor matematycznej precyzji, szczęśliwe pomyłki, dzieła zwykłego przypadku, a także nieprzebrane legendy... Bo kto rozstrzygnie, gdzie upieczono pierwszą bagietkę, kiedy camembert pojawił się na normandzkich stołach i skąd pochodzi słowo „bistro”?

 

Do tego skarbca chcemy sięgać, o tym opowiadać i pokazywać w obiektywie aparatu. Cóż więcej? Po prostu – jak mówiła Julia Child – Bon appétit!

 

Vive la cuisine!

 

Marta i Mariusz

 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM