Mało kaloryczna, bogata w żelazo i witaminę C, rukiew wodna pochodzi ze Środkowego Wschodu i lubi podmokłe tereny. We Francji w stanie dzikim rosła już w średniowieczu, doceniano przede wszystkim jednak jej właściwości zdrowotne, a nie odżywcze. Przełom w uprawach nastąpił około 1810 roku.
Smak kawy Paryż poznał z końcem XVII wieku. A wraz z nią atmosferę kawiarń, które jak grzyby po deszczy zaczęły wyrastać przy paryskich ulicach i placach, wypierając dawne kabarety. Było tylko kwestią czasu, kiedy po kawę sięgną cukiernicy. Jeden z najsłynniejszych kawowych deserów powstał w połowie XIX wieku. Był to tort moka.
Specjalność Pikardii, znana jednak i lubiana także w innych regionach Francji. Przepis na ficelles picardes, naleśniki z farszem z cebuli i pieczarek wymyślił kucharz z Amiens w latach 50-tych XX wieku. Tradycji kulinarnej związanej z tym daniem strzeże bractwo Towarzysze Ficelle Picarde i Towarzyszki Pikardyjskiej Rabotte.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM