„Gwiazda Północy” - cykoria, warzywo zimowe, doskonale uzupełnia naszą dietę w potas, fosfor, wapń i magnez.
Największe uprawy we Francji znajdują się na północy kraju, w Nord-Pas-de-Calais i w Pikardii. Moda przyszła z niedalekiej Belgii, w której cykorię zaczęto uprawiać w połowie XIX wieku – według legendy przez przypadek. Podczas rewolucji belgijskiej pewien rolnik, ukrył w swojej piwnicy sadzonki dzikiej cykorii. Jakież było jego zdziwienie, gdy kilka tygodni później odkrył małą plantację białych wrzecionowatych warzyw. Według bardziej prawdopodobnej wersji odkrycie i upowszechnienie uprawy cykorii (poza zasięgiem światła, w wilgotnej, ciepłej atmosferze) zawdzięczamy Franciszkowi Bréziers (lub Brésiers), botanikowi z Brukseli. Pierwszym Francuzem, który zapoznał się z belgijską uprawą cykorii podczas wystawy w Gandawie w 1873 roku, był Henri de Vilmorin. Już w 1879 roku cykoria pojawiła się na stoiskach warzywnych w paryskich Halach. Importowano ją z Belgii, francuscy rolnicy zajęli się uprawą dopiero w 1920 roku.
Składniki:
6 cykorii
6 plasterków białej szynki
120 g utartego sera gruyère
50 g masła
400 ml mleka
20 g mąki
szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
Cykorie myjemy, usuwamy zewnętrzne liście i delikatnie wycinamy głąby. Następnie gotujemy przez pół godziny na parze. Po ugotowaniu i przestygnięciu wyciskamy z nich nadmiar wody. Każdą cykorię owijamy w plaster szynki i układamy w naczyniu do zapiekania.
W rondlu topimy masło i dodajemy mąkę (od razu całą ilość, nie partiami), mieszamy trzepaczką i przygotowujemy delikatną zasmażkę. Wlewamy mleko i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polewamy cykorie i posypujemy je serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210°C i zapiekamy przez 20 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013