Confit z kaczych udek
11 grudnia 2013
Confit z kaczych udek

Confit z kaczki albo gęsi to tradycyjne danie kuchni południowo-zachodnich regionów Francji, w szczególności Gaskonii.

 

W jednym z tekstów z 1868 roku czytamy, że „Na południu Francji przezorne gospodynie co roku latem szykują olbrzymie naczynia z confit, by przygotować się na srogie zimy”. W tym przepisie niezbędny jest gęsi lub kaczy tłuszcz – a tego w tej części Francji nie brakuje. Mówi się nawet, że na południowym zachodzie pełni on rolę masła i oliwy. Obgotowane w tym tłuszczu mięso można przechowywać przez wiele tygodni.

 

Składniki:

 

2 kacze udka

2 szczypty soli

kilka ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe, gałązka tymianku, ząbek czosnku przekrojony na pół

1,5 litra tłuszczu z kaczki lub gęsi (tyle, żeby w garnku kacze udka były całkowicie w nim zanurzone)

 

Udka nacieramy solą i układamy w misce przekładając przyprawami. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia dokładnie oczyszczamy je z soli i przypraw (najlepiej je wymyć i osuszyć papierowym ręcznikiem). Rozgrzewamy tłuszcz w garnku i zanurzamy w nim udka. Gotujemy na małym ogniu (ok. 70°C – tłuszcz ma delikatnie pykać) przez półtorej godziny. Po przestygnięciu przekładamy udka do kamionki i zalewamy przefiltrowanym tłuszczem. Naczynie nakrywamy przykrywką lub płótnem, które następnie obwiązujemy wokół jego obwodu. Przechowujemy w lodówce przez minimum 15 dni. Przed spożyciem udka przysmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, aż skórka uzyska złoty kolor i stanie się chrupiąca. W bardziej współczesnej i uproszczonej wersji przepisu możemy spożyć udka zaraz po przygotowaniu. W takim przypadku zalecane jest dłuższe gotowanie w tłuszczu (do 3 godzin).

 

vivelacuisinepl_confit_de_canard_600px_882

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM