Idealna propozycja na bożonarodzeniowe lub sylwestrowe menu.
Silnie otłuszczona kacza lub gęsia wątróbka to jeden z największych rarytasów francuskiej kuchni. Francja jest jednocześnie pierwszym producentem i konsumentem foie gras na świecie. Roczna produkcja kształtuje się na poziomie 19 tysięcy ton, co stanowi 75% produkcji światowej, a przychód z tej gałęzi gospodarki jest szacowany na 1,7 milliarda euro. W przeciętym francuskim gospodarstwie konsumpcja foie gras w skali roku wynosi 719 g. Aż 3/4 wolumenu sprzedawane jest w końcu roku, by tradycyjnie trafić na świąteczny stół.
Przygotowanie grillowanych tartinek z foie gras zajmie nam kilkanaście minut, a ich smak będziemy długo jeszcze potem wspominać...
Składniki:
2 plastry foie gras z kaczki
2 garście mieszanki rukoli i roszponki
2 kromki chleba
łyżka octu balsamicznego
sok z jednej pomarańczy
skórka z pomarańczy pocięta en julienne
oliwa
Na niewielkiej ilości oliwy grillujemy kromki chleba i przekładamy je na papierowy ręcznik. Następnie przez około 2 minuty z obu stron przysmażamy plastry foie gras. Przekładamy na talerz. Na patelnię wlewamy sok z pomarańczy oraz ocet balsamiczny i deglasujemy, aż płyn nabierze konsystencji syropu. Na grzanki kładziemy po garści mieszanki sałat i plaster foie gras. Polewamy sosem, doprawiamy solą i rozgniecionym czerwonym pieprzem, dekorujemy skórką z pomarańczy.
Slowniczek pojęć kulinarnych:
julienne – technika krojenia warzyw na długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 3-5 cm i średnicy ok.1- 2 mm.
deglasacja – podlewanie płynem (np. winem, wodą itp.) pozostałości po smażeniu lub pieczeniu mięsa i zeskrobywanie zakrzepłych soków mięsnych. W trakcie gotowania soki łączą się z płynem.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013