Nie szukajcie ich na placu Pigalle. Nie szukajcie ich w mieście – te, które rosną w miejskich parkach, to z reguły marrons d’Inde o niejadalnych owocach. Najlepsze we Francji kasztany rosną w Ardèche.
... i od 2006 roku są objęte oznaczeniem AOC. Ardèche, departament w regionie Rodan-Alpy, w południowo-wschodniej części Heksagonu, jest głównym producentem kasztanów we Francji. Co roku z prawie 6 tysięcy hektarów upraw zbiera się tu około 5 500 ton, co stanowi połowę produkcji francuskiej. 12 tysięcy ton nie zaspokaja popytu i prawie drugie tyle Francuzi importują, m.in. z Chin. W tej sytuacji w 2012 roku Francuski Związek Producentów Kasztanów domagał się od Unii Europejskiej dopłat do tej części rolnictwa we Francji, które pozwoliłyby na zwiększenie upraw.
W dzisiejszej kuchni francuskiej kasztany znajdują zastosowanie w wielu wykwintnych potrawach, ale przez całe wieki był to pokarm ludzi biednych, pozwalającym im przeżyć klęski głodu, biedę wojenną, chude dni przednówka. Poniżej przedstawiamy przepis na bliską tej wiejskiej kuchni prostą zupę kasztanową.
Składniki:
450 g kasztanów ze słoika lub puszki
1 por
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
50 g masła
litr bulionu
100 ml crème fraîche
sól i pieprz do smaku
Pora, seler i cebulę kroimy na średniej wielkości plasterki i przysmażamy na maśle na małym ogniu, aż zmiękną. Wlewamy bulion i dodajemy kasztany oraz czosnek. Gotujemy przez 15 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy, dodajemy crème fraîche, mieszamy łyżką i podajemy.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013