Aleksander Dumas (ojciec) pisał: „Trufle: pytano mędrców o naturę tej bulwy, a po dwóch tysiącach lat sporów i dyskusji odpowiedź jest taka, jaka była na samym początku: nie wiemy. Same trufle też pytano i odpowiedziały krótko: jedzcie nas i dziękujcie Bogu.” Testujemy produkty, którym trufla nadaje niezwykły smak.
Musztarda bio aromatyzowana truflą, z czarnym pieprzem i oliwą
Szklana kula smakosza. Warstwa oliwy oddziela musztardę od ścianek słoiczka; gdy go przechylimy, ziarenka gorczycy i czarnego pieprzu płynnie przemieszczą się w stronę przechyłu. Musztarda, tak malownicza dla oka, świetnie sprawdza się na podniebieniu.
Jest znakomitym dodatkiem do mięs, ryb, ryżu, sosów, winegretów.
Produkt opatentowany i wyposażony certyfikat AB (agriculture biologique). Wytworzony ze starannie wyselekcjonowanych składników pochodzących z rolnictwa ekologicznego.
Skład: musztarda bio (ocet winny, ziarna musztardy, woda, sól atlantycka), czarny pieprz bio, oliwa extra vergin bio, naturalny aromat trufli 1%.
Producent: SDP Rungis
SDP Rungis – hurtownik wysokiej jakości towarów delikatesowych i produktów tradycyjnych. Lider w dystrybucji produktów żywnościowych wśród rzeźników, masarzy, restauratorów, warzywników, sprzedawców win. W ofercie SDP Rungis znajdują się dwa tysiące produktów. Jean d'Audignac to jedna z marek przedsiębiorstwa, obejmująca produkty dla sektora garmażeryjnego, wytwarzane bez dodatku konserwantów.
Ocet z białego wina aromatyzowany truflą
Wyprodukowany w dystylerni w Turenne w regionie Limousin. Polecany jako przyprawa do sałatek i sosów, wykorzystywany także do deglasacji tournedos, eskapolek, filetów z kaczki.
Producent: Distillerie des Terres Rouges
Distillerie des Terres Rouges – producent aperitifów, likierów, musztard, oliwy i octu. W 2013 r. produkty firmy zostały nagrodzone aż 5 medalami podczas Concours Général w Paryżu.
Pasta z oliwek i letnich trufli
Smakowita mieszanka: trufla letnia, czarne oliwki, oliwa, kapary, anchois... Idealna do tostów, zwłaszcza w towarzystwie foie gras. Doskonała do aperitifów.
Producent: Artisan de la Truffe, Grande Epicerie.
Oliwa truflowa
Gościnnie Włochy: liguryjska oliwa extra vergin aromatyzowana białą truflą. Niewielka jej ilość dodana na samym końcu znakomicie zaakcentuje danie, zwłaszcza makaron, risotto czy jajka. Znajdzie swoje zastosowanie także w daniach na zimno, jak carpaccio czy sałaty.
Producent: Oliviers & Co
Działająca od 1996 w prowansalskim Mane firma sprzedająca oliwę i produkty spożywcze na jej bazie bądź uzupełniające. Założycielem przedsiębiorstwa jest Olivier Baussan, do którego należy także inna znana prowansalska firma: Occitane de Provence. Dewiza przedsiębiorstwa: „Oliwa: nasz zawód, nasza pasja.”
www.oliviers-co.com
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013