Zapraszamy na konferencję z serem ;)
Czekolada, roquefort, roszponka, orzechy to dobre towarzystwo dla gruszek, które jak wiadomo świetnie sprawdzają się w entrées, deserach i sałatach. Tym razem – zainspirowani przez magazyn „Papilles” – sięgnęliśmy po duet: konferencja i ser Bleu de Bresse z regionu Rodan-Alpy. Same w sobie cudownie aromatyczne gruszki nasycają się cudownym smakiem przypraw z syropu: quatre-épices, cynamonu, kminu rzymskiego, by na koniec przyjąć jeszcze wspaniałe aromaty sera, orzechów i pieprzu.
Składniki:
4 gruszki
sok z 1 cytryny
1 ser bleu de Bresse
400 g jasnego cukru trzcinowego
2 laski cynamonu
2 łyżeczki czerwonego pieprzu
1 łyżeczka przyprawy quatre-épices
1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
500 ml wody
kilka orzechów włoskich
pieprz z młynka
W przeddzień przygotowujemy syrop: gotujemy 500 ml wody z dodatkiem przyprawy quatre-épices, kminem rzymskim, laskami cynamonu, sokiem z cytryny i cukrem trzcinowym. Po zagotowaniu zmniejszamy temperaturę i gotujemy dalej przez 15 minut (syrop ma delikatnie pykać). W tym czasie myjemy gruszki i dzielimy je na połówki. Ostrożnie usuwamy gniazda nasienne. Przekrojoną powierzchnię skrapiamy lekko cytryną, by uniknąć zbrązowienia. Gruszki wkładamy do rondla z syropem i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zestawiamy rondel z ognia. Gdy gruszki i syrop wystygną, nakrywamy go folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Nazajutrz wyciągamy gruszki z syropu i odsączamy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. W moździerzu tłuczemy pieprz, orzechy lekko miażdżymy, z sera usuwamy skórkę i rozdrabniamy go na nieduże kawałki. Połówki gruszek układamy na blasze, posypujemy serem, orzechami, czerwonym pieprzem oraz czarnym pieprzem z młynka. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Podajemy ciepłe.
Przepis pochodzi z magazynu „Papilles” (numer wrzesień – październik – listopad 2011). Redakcji serdecznie dziękujemy za wyrażenie zgody na wykorzystanie go na stronie Vive la cuisine!
Polecamy profil magazynu na Facebooku: www.facebook.com/MagazinePapilles
PS. Przepis nie przewiduje wykorzystania syropu w trakcie zapiekania gruszek. Szkoda jednak marnować tak aromatycznej mieszanki – dlatego kilkoma nitkami syropu skrapiamy gruszki na talerzu.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013