Gruszki zapiekane w niebieskim serze pleśniowym
12 stycznia 2014
Gruszki zapiekane

Zapraszamy na konferencję z serem ;)

 

Czekolada, roquefort, roszponka, orzechy to dobre towarzystwo dla gruszek, które jak wiadomo świetnie sprawdzają się w entréesdeserach i sałatach. Tym razem – zainspirowani przez magazyn „Papilles” – sięgnęliśmy po duet: konferencja i ser Bleu de Bresse z regionu Rodan-Alpy. Same w sobie cudownie aromatyczne gruszki nasycają się cudownym smakiem przypraw z syropu: quatre-épices, cynamonu, kminu rzymskiego, by na koniec przyjąć jeszcze wspaniałe aromaty sera, orzechów i pieprzu.

 

 

Składniki:

 

4 gruszki

sok z 1 cytryny

1 ser bleu de Bresse

400 g jasnego cukru trzcinowego

2 laski cynamonu

2 łyżeczki czerwonego pieprzu

1 łyżeczka przyprawy quatre-épices

1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego

500 ml wody

kilka orzechów włoskich

pieprz z młynka

 

W przeddzień przygotowujemy syrop: gotujemy 500 ml wody z dodatkiem przyprawy  quatre-épices, kminem rzymskim, laskami cynamonu, sokiem z cytryny i cukrem trzcinowym. Po zagotowaniu zmniejszamy temperaturę i gotujemy dalej przez 15 minut (syrop ma delikatnie pykać). W tym czasie myjemy gruszki i dzielimy je na połówki. Ostrożnie usuwamy gniazda nasienne. Przekrojoną powierzchnię skrapiamy lekko cytryną, by uniknąć zbrązowienia. Gruszki wkładamy do rondla z syropem i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zestawiamy rondel z ognia. Gdy gruszki i syrop wystygną, nakrywamy go folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

 

Nazajutrz wyciągamy gruszki z syropu i odsączamy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. W moździerzu tłuczemy pieprz, orzechy lekko miażdżymy, z sera usuwamy skórkę i rozdrabniamy go na nieduże kawałki. Połówki gruszek układamy na blasze, posypujemy serem, orzechami, czerwonym pieprzem oraz czarnym pieprzem z młynka. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Podajemy ciepłe.

 

vivelacuisinepl_gruszki_bresse_600px_882

 

 

Przepis pochodzi z magazynu „Papilles” (numer wrzesień – październik – listopad 2011). Redakcji serdecznie dziękujemy za wyrażenie zgody na wykorzystanie go na stronie Vive la cuisine!

 

Polecamy profil magazynu na Facebooku: www.facebook.com/MagazinePapilles

 

PS. Przepis nie przewiduje wykorzystania syropu w trakcie zapiekania gruszek. Szkoda jednak marnować tak aromatycznej mieszanki – dlatego kilkoma nitkami syropu skrapiamy gruszki na talerzu.

 

vivelacuisinepl_gruszki_bresse_600px_02_882

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM