Dla każdego coś dobrego. Dania słone i słodkie, tradycyjne i współczesne, francuskie i egzotyczne. Przepisy dla początkujących i zaawansowanych. Przeglądamy popularne francuskie magazyny kulinarne.
„Papilles. Plaisir de cuisiner”
Dwumiesięcznik kierowany bardziej do zaawansowanych w sztuce kulinarnej niż dla początkujących. Stworzony z myślą o tych, którzy cenią przyjemności stołu, podróże ze smakiem i chcą wiedzieć więcej. Obok przepisów – w każdym wydaniu ponad 70 zarówno na dania słone i słodkie – opartych na produktach sezonowych, znajdziemy tu obszerne artykuły poświęcone historii kuchni, aktualnym tendencjom i nowościom na rynku. Dużo miejsca poświęca się tu także tradycjom kulinarnym innych krajów.
Staranna szata graficzna, piękne zdjęcia, elegancki papier to wizualne i techniczne zalety wersji papierowej. Oprócz niej „Papilles” można pobrać także w wersji na iPad i iPhone.
„Gourmand”
Reklamowany jako numer 1 pośród magazynów kulinarnych, „Gourmand” ma bardziej poradnikowy charakter niż „Papilles”. Łatwo dostępny: można go kupić przy kasach w każdym supermarkecie, jest też bardzo przystępny. Kierowany jest szczególnie do początkujących i średnio zaawansowanych w sztuce kulinarnej, zainteresowanych kuchnią współczesną i aktualnymi tendencjami (np. produkty bio), reinterpretacjami odmładzającymi klasyczne receptury. Chociaż na stronach tego dwutygodnika znajdziemy także bardziej opisowe artykuły, „Gourmand” to przede wszystkim praktyczny przewodnik po codziennej kuchni, zbiór przepisów prostych i szybkich w wykonaniu (ważne dla osób pracujących). W każdym numerze znajdziemy rozpisane na 2 tygodnie propozycje codziennego menu dla całej rodziny. Stałym ekspertem jest Cyril Lignac, niezwykle popularny we Francji szef kuchni, restaurator, autor książek kucharskich i gospodarz programów kulinarnych w telewizji.
Polecamy profil na Facebooku:
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013