W wirze gotowania zapominamy, czy udziec jagnięcy piecze się w temperaturze 160 czy 180°C (i jak długo!?), łapiemy się też na tym, że nie pamiętamy, co zrobić z ciastem biszkoptowym po wyjęciu z formy albo jak uratować sos holenderski. Ta książka ma za zadanie udzielić krótkich, szybkich odpowiedzi na wiele tego rodzaju pytań.
Nie odpowie jednak na wszystkie i nie poruszy tak skomplikowanych tematów, jak przepis na ciasto francuskie, który wymagałby wielostronicowych wskazówek i licznych fotografii. Innymi słowy, publikacja ta nie pretenduje do zastąpienia wielkiej, szczegółowej, uniwersalnej książki kucharskiej, takiej jak moja Way to Cook czy Mastering the Art of French Cooking w dwóch tomach. Jest to raczej mini aide-mémoire (pomoc dla pamięci) dla osób z elementarną znajomością słownictwa kulinarnego i z kuchnią wyposażoną w takie narzędzia, jak brytfanna, robot kuchenny i przyzwoity wałek do ciasta; dla tych, którzy mniej więcej wiedzą, jak obchodzić się z kuchenką.
Ta książka powstała ze spisywanych na luźnych kartkach porad kulinarnych, które gromadziłam w trakcie własnych gastronomicznych wyczynów oraz prób naprawienia rozmaitych wynikłych po drodze usterek...
Julia Child
fragment wprowadzenia do książki
Julia Child
Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni
przeł. Anna Sak
Wydawnictwo Literackie, 2011
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013