Sufleciki krabowe
17 lutego 2014
Sufleciki krabowe

Jako entrée - lekkie i delikatne sufleciki krabowe.

 

Suflet. Jak mówiła Julia Child – „jajko w najwspanialszej odsłonie”. Delikatny, lekki i puszysty. Cienka skórka i miękki środek. W zależności od przepisu możemy go przygotować na słono lub na słodko i podawać jako przystawkę albo jako deser. Podczas pieczenia masa z ubitych jajek tworzy malowniczy grzybek ponad powierzchnią naczynia, w którym suflet jest zapiekany. Szybko jednak opada dlatego należy podawać go zaraz po wyjęciu z piekarnika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

200 g mięsa kraba

skórka otarta z limonki

100 ml śmietany kremówki

3 jajka + 1 żółtko

30 g masła + masło do wysmarowania kokilek

30 g mąki

szczypta pieprzu kajeńskiego

200 ml mleka

sól

 

 

vivelacuisinepl_sufleciki_krabowe_2_600px_600

 

W rondelku topimy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy. Wąskim strumieniem wlewamy mleko i mieszamy, aż sos (beszamel) stanie się gęsty i lśniący. Przyprawiamy solą, pieprzem kajeńskim i dodajemy śmietanę. Odstawiamy do przestygnięcia. 4 żółtka dodajemy do beszamelu, cały czas mieszając. Dorzucamy rozdrobnione mięso kraba i skórkę z limonki. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą, mieszając delikatnie szpatułką. Przekładamy do nasmarowanych masłem kokilek i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

vivelacuisinepl_sufleciki_krabowe_600px_883

 

Materiał pochodzi z sesji wykonanej dla magazynu „Czas wina”.

www.czaswina.pl 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM