Jako entrée - lekkie i delikatne sufleciki krabowe.
Suflet. Jak mówiła Julia Child – „jajko w najwspanialszej odsłonie”. Delikatny, lekki i puszysty. Cienka skórka i miękki środek. W zależności od przepisu możemy go przygotować na słono lub na słodko i podawać jako przystawkę albo jako deser. Podczas pieczenia masa z ubitych jajek tworzy malowniczy grzybek ponad powierzchnią naczynia, w którym suflet jest zapiekany. Szybko jednak opada dlatego należy podawać go zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Składniki:
200 g mięsa kraba
skórka otarta z limonki
100 ml śmietany kremówki
3 jajka + 1 żółtko
30 g masła + masło do wysmarowania kokilek
30 g mąki
szczypta pieprzu kajeńskiego
200 ml mleka
sól
W rondelku topimy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy. Wąskim strumieniem wlewamy mleko i mieszamy, aż sos (beszamel) stanie się gęsty i lśniący. Przyprawiamy solą, pieprzem kajeńskim i dodajemy śmietanę. Odstawiamy do przestygnięcia. 4 żółtka dodajemy do beszamelu, cały czas mieszając. Dorzucamy rozdrobnione mięso kraba i skórkę z limonki. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą, mieszając delikatnie szpatułką. Przekładamy do nasmarowanych masłem kokilek i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Materiał pochodzi z sesji wykonanej dla magazynu „Czas wina”.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013