Kwestionariusz Prousta. Alain Ducasse
10 marca 2014
Kwestionariusz Prousta.

Zaczynamy nową serię artykułów na Vive la cuisine! Kwestionariusz Prousta pozwoli nam przepytać znanych kucharzy i osoby związane z branżą kulinarną.

 

Kwestionariusz Prousta był rodzajem gry towarzyskiej popularnej w XIX wieku. To zestaw pytań dotyczących osobowości i zainteresowań osoby, która na nie odpowiada. Prototyp XX-wiecznych testów osobowości. Na pytania stworzone przez jego koleżankę, Antoinette Faure, córkę przyszłego prezydenta Francji, Proust odpowiadał dwukrotnie - jako dziecko i jako młodzieniec. Kulinarny kwestionariusz zaczynamy od Alaina Ducasse’a, jednego z największych szefów kuchni na świecie.

 

Główna cecha mojego charakteru

Niecierpliwość

 

Co cenię najbardziej u innych

Lojalność

 

Moja główna wada

Łakomstwo i ciekawskość – dwie wady, przy których zamierzam pozostać.

 

Moje ulubione zajęcie

Odkrywalnie lokalnych produktów we wszystkich zakątkach świata.

 

Moje marzenie o szczęściu

Poznawanie nowych ludzi. Codziennie.

 

Czego nie cierpię ponad wszystko

Gdy daną rzecz wykonuje się byle jak, choć w takim samym czasie można ją wykonać lepiej i bez większego wysiłku.

 

Motto

Uczyć się, jak coś zrobić, robić to i przekazywać tę wiedzę dalej.

 

Źródło: www.alain-ducasse.com 

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM