Zaczynamy nową serię artykułów na Vive la cuisine! Kwestionariusz Prousta pozwoli nam przepytać znanych kucharzy i osoby związane z branżą kulinarną.
Kwestionariusz Prousta był rodzajem gry towarzyskiej popularnej w XIX wieku. To zestaw pytań dotyczących osobowości i zainteresowań osoby, która na nie odpowiada. Prototyp XX-wiecznych testów osobowości. Na pytania stworzone przez jego koleżankę, Antoinette Faure, córkę przyszłego prezydenta Francji, Proust odpowiadał dwukrotnie - jako dziecko i jako młodzieniec. Kulinarny kwestionariusz zaczynamy od Alaina Ducasse’a, jednego z największych szefów kuchni na świecie.
Główna cecha mojego charakteru
Niecierpliwość
Co cenię najbardziej u innych
Lojalność
Moja główna wada
Łakomstwo i ciekawskość – dwie wady, przy których zamierzam pozostać.
Moje ulubione zajęcie
Odkrywalnie lokalnych produktów we wszystkich zakątkach świata.
Moje marzenie o szczęściu
Poznawanie nowych ludzi. Codziennie.
Czego nie cierpię ponad wszystko
Gdy daną rzecz wykonuje się byle jak, choć w takim samym czasie można ją wykonać lepiej i bez większego wysiłku.
Motto
Uczyć się, jak coś zrobić, robić to i przekazywać tę wiedzę dalej.
Źródło: www.alain-ducasse.com
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013