David Lebovitz, czyli Amerykanin w Paryżu.
Zaczął pracować w restauracjach jako szesnastolatek. Trafił pod skrzydła słynnej Alice Waters i jej wspólniczki Lindsey Shere w kultowej restauracji Chez Panisse w Berkeley. Pracował tam przez 13 lat, potem przeniósł się do Francji. Zamieszkał w Paryżu, założył stronę internetową, którą szybko przekształcił w bloga i zaczął pisać książki. Jest zawodowym cukiernikiem z dyplomami z belgijskiej Callebaut Chocolate Academy i francuskich École Lenôtre oraz École du Grand Chocolat Valrhony, ale od 1999 roku nie pracuje w branży restauracyjnej. Piecze jednak dalej i pisze o tym w swoich książkach. Sięgam po proste, uczciwe składniki: świeże owoce, czekoladę dobrej jakości, prawdziwą wanilię, czyste masło. Uważam, że pieczenie czy gotowanie powinno być w zasięgu zwykłych ludzi więc staram się dzielić przepisami, z którymi poradzi sobie większość domowych kucharzy.
Główna cecha mojego charakteru
Pracowitość i szczerość
Co cenię najbardziej u przyjaciół
Dobre podejście do życia
Moja główna wada
Niewystarczająco skuteczne radzenie sobie ze stresem
Moje ulubione zajęcie
Wizyta u masażysty
Moje marzenie o szczęściu
Zamieszkać na plaży
Co byłoby moim największym nieszczęściem?
Utrata dobrego przyjaciela
Kim chciałbym być
Psychiatrą, ponieważ wydaje mi się, że potrafię pomagać ludziom w rozwiązywaniu problemów
Kraj, w którym chciałbym mieszkać
Hiszpania
Ulubiony pisarz
Paul Bowles
Ulubiony poeta
Nie czytam poezji
Ulubieni malarze
Jackson Pollack, Piet Mondrian, Giorgio de Chirico
Czego nie cierpię ponad wszystko
Ludzi, którzy nie myślą logicznie
Obecny stan umysłu
Zajęty!
Motto
Jeśli chcesz poczuć się lepiej, upiecz coś.
Strona Davida Lebovitza:
www.davidlebovitz.com
Książki Davida Lebovitza:
Room for Dessert
Ripe for Dessert
The Great Book of Chocolate
The Perfect Scoop
Słodkie życie w Paryżu
Ready for Dessert
W przygotowaniu kolejna:
My Paris Kitchen
Zdjęcie Davida Lebovitza pochodzi ze strony www.davidlebovitz.com.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013