Szybciej ciasteczek upiec się już nie da.
Liść palmy, ucho słonia, serce - palmiery przypominają je swoim kształtem. Są maślane i kruche. Można je przygotować na słodko lub na słono - w pierwszej wersji będą idealnym ciasteczkiem deserowym, w drugiej wytrawną przekąską do aperitifu. Ich przygotowanie, nie licząc pieczenia, zabiera ledwie kilka minut. Co potrzebujemy? Rulon gotowego ciasta francuskiego i dodatki, w zależności od smaku, jaki wybierzemy.
Palmiery na słodko
Składniki:
279 g ciasta francuskiego
5 łyżek cukru + cukier do obtoczenia plasterków
żółtko
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy. Posypujemy kilkoma łyżkami cukru i zwijamy z obu stron w dwa ruloniki, które spotkają się na środku ciasta. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu tniemy na plasterki grubości ok. 1 cm, smarujemy rozbełtanym żółtkiem i obtaczamy z obu stron w cukrze. Wstawiamy na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 210°C. W połowie pieczenia przewracamy palmiery na drugą stronę. Wyciągamy, gdy palmiery zezłocą się z obu stron, a cukier skarmelizuje.
Palmiery na słono
Składniki:
279 g ciasta francuskiego
3 łyżki tartego sera gruyère
3 szczypty soli gruboziarnistej
pieprz z młynka
4 plasterki szynki
żółtko
Postępujemy podobnie jak w przypadku palmierów na słodko. Zamiast cukru rozłożone na stolnicy ciasto posypujemy serem, solą, pieprzem i nakładamy na nie plasterki szynki, po czym zwijamy w rulonik.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013