Kwestionariusz Prousta. Christophe Felder
31 marca 2014
Kwestionariusz Prousta.

Nasz kolejny Kwestionariusz Prousta został wypełniony w Alzacji.

 

Christophe Felder, znakomity francuski cukiernik, pochodzi z Alzacji, gdzie jego rodzice prowadzili piekarnię. Wieloletni pracownik delikatesów Fauchon, restauracji Guy Savoy i hotelu Crillon, kawaler Orderu Sztuki i Literatury oraz Narodowego Orderu Zasługi, obecnie jest współwłaścicielem trzech hoteli w Strasburgu i Obernai, prowadzi własną szkołę cukierniczą, a jego wyroby podbijają rynek japoński. Regularnie współpracuje z „Elle à table”. Jest też autorem wielu książek kucharskich.

 

Główna cecha charakteru

uczciwość


Co cenię najbardziej u ludzi

szczerość


Moja główna wada

spóźnialstwo

 

Moje ulubione zajęcie

mieć trochę czasu... luksus


Moje marzenie o szczęściu

spędzać więcej czasu z dziećmi

 

Ulubiony kolor

niebieski

 

Kraj, w którym chciałbym mieszkać

tu… lub gdzie indziej!

 

Ulubiony pisarz

Patrick Modiano

 

Ulubiony bohater i bohaterka w literaturze

Jurij i Lara w Doktorze Żywago Borysa Pasternaka

 

Moi ulubieni kompozytorzy

Chopin, Keith Jarret, Goldman


Ulubieni malarze

Sophie Taeuber-Arp

 

Strona Christophe’a Feldera: www.christophe-felder.com 

fot. © Laurent Rouvrais

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM