Bajońska szynka, bretońskie przegrzebki, miód, wino...
03 kwietnia 2014
Bajońska szynka,

Miesiąc zaczął się od czekoladowych ryb, poissons d’avril, a skończy chasses aux oeufs, polowaniami na czekoladowe jajeczka, które w Niedzielę Wielkanocną zgubią po drodze z Rzymu wędrujące po niebie kościelne dzwony. Tak chcą tradycja i legenda. A kalendarz kulinarny wskazuje, że kwiecień z racji wielu imprez winiarskich spędzimy też z kieliszkiem w ręku, a nasz talerz cały czas będzie pełen.

 

Dwa razy do roku, wiosną i jesienią w Marsylii (Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże) organizowany jest wielki salon win i gastronomii SAVIM. Jest to największe targowe wydarzenie tego typu na południu Francji. 250 wystawców - liczba rośnie z roku na rok - pokazuje najlepsze produkty z wszystkich regionów Francji: wędliny, sery, wina, wyroby czekoladowe i wiele innych. Liczy się jakość i oryginalność. Edycja wiosenna, przypadająca na dni 4-7 kwietnia, odbywa się już po raz dwunasty. Organizatorzy spodziewają się ponad 30 tysięcy zwiedzających.

 

Bretania słynie z owoców morza, a jednym z największych rarytasów są małże św. Jakuba. Połów przegrzebków jest objęty przez państwo ścisłą reglamentacją. Sezon trwa od października do kwietnia. Co roku w jednej z trzech portowych miejscowości: Erguy, Saint Quay Portirieux lub Loguivy-de-la-mer odbywa się uroczyste zamknięcie sezonu. W tym roku na Festiwal Przegrzebków zaprasza Erquy12 i 13 kwietnia będzie tu można nie tylko kupić świeże przegrzebki, ale i skosztować dań przygotowanych na ich bazie, a także posłuchać bretońskiej muzyki oraz marynarskich pieśni. A na pamiątkę nabyć wyrób rękodzielniczy związany z morzem i jego smakowitymi darami. Co roku na festiwal ściąga między 40 a 70 tysięcy turystów.

 

12 i 13 kwietnia w Saumur (Kraj Loary) odbędą się Dni Książki i Wina. Organizatorzy imprezy z dumą wskazują na bogatą tradycję literacką regionu, na której swoje piętno odcisnęli m.in. Ronsard, Rabelais, de Sade, Balzak, Dumas czy Flaubert. Targi Książki i Wina odbywają się w Saumur już od 1996 roku. Pomysłodawcą był znany aktor Jean Carmet. W imprezie wezmą udział pisarze i producenci wina. W programie spotkania z czytelnikami, podpisywanie książek, degustacje wina i regionalnych dań, koncert fortepianowy. Tematem tegorocznej, już osiemnastej, edycji jest „Humor”.

 

Targi Szynki z Bayonne (17-20 kwietnia, Akwitania) to jedna z najstarszych cyklicznych imprez gastronomicznych we Francji. Organizowane są od 1462 roku i mają na celu promocję specjalności miejscowego wędliniarstwa. Co roku w trakcie konkursu spośród setki „kandydatek” wybierane są trzy najlepsze szynki. 

 

Święto crus z Beaujolais, odbywające się w dniach 26-27 kwietnia Romanèche-Thorins (Burgundia), to zaproszenie do odkrycia 10 crus z tych okolic. Miejscowi winiarze na ubogiej granitycznej ziemi, w zmiennym klimacie (chłodne zimy, silne burze latem, mocne wiatry wiosną, czasem nawet przymrozki) uprawiają szczep gamay. W tym roku miejsce honorowe zajmuje wino Moulin-à-Vent, co wiąże się z rocznicą przyznania mu oznaczenia AOC. Mija 90 lat od wydania stosownego rozporządzenia. Uroczystości rozpoczyna sobotni Konkurs Winiarski im. Victora Pulliata (ampelograf, który w 1874 roku uchronił tutejsze uprawy przed plagą filoksery), po czym następują degustacje nowych i starych roczników oraz dań regionalnej kuchni i wieczorny bal maskowy. W niedzielę podczas uroczystej mszy wina zostaną pobłogosławione, bractwa przemaszerują uliczkami Romanèche-Thorins, a amatorzy wina będą mieli szansę nie tylko na degustację 10 crus, ale i zakup zapasu do domu podczas licytacji.

 

Niedziela, 27 kwietnia w Mouans Sartoux (Prowansja) należy do pszczelarzy i amatorów miodu. Podczas Dnia Miodu z Mouans-Sartoux będzie można nie tylko go skosztować lub kupić małe co nieco, ale też dowiedzieć się więcej o pszczołach, pracy pszczelarzy i zastosowaniu miodu w kuchni.

 

Organizowany już po raz siódmy Salon Win z Chinon (Region Centralny) to okazja posmakowania win z ojczyzny Franciszka Rabelais’ego, objętych AOC już od 1937 roku. Swoje wina przedstawi 60 lokalnych producentów. Będzie można skosztować tych z rocznika 2012 roku, obejrzeć przemarsz członków bractwa winiarskiego, wziąć udział w animacjach muzycznych, pokazach kulinarnych i przyjrzeć się warsztatowi pracy lokalnych rękodzielników. A wszystko to 27 kwietnia.

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM