Navarin d’agneau printanier
17 kwietnia 2014
Navarin d’agneau printanier

Jagnięcina na wiosnę.

 

Mięsem, które zajmuje uprzywilejowane miejsce na wielkanocnym stole we Francji, jest jagnięcina. Nie tylko z uwagi na religijne konotacje z Barankiem Paschalnym, ale i z tej racji, że wiosna to sezon na jagnięcinę. Navarin to tradycyjne danie kuchni francuskiej, duszone wolno na małym ogniu z dodatkiem jarzyn, których dobór zależy od sezonu i naszych preferencji. Wykorzystując nowalijki, otrzymamy wyjątkowo wiosenne danie. Nazwa potrawy pochodzi od słowa „navet” – rzepa, bo jest to składnik podstawowy tej jednogarnkowej potrawy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

800 g łopatki jagnięcej
pół pęczka szparagów

100 g zielonego groszku

12 niedużych młodych ziemniaków

2 rzepy

6 młodych cebulek

6 młodych marchewek

2 ząbki czosnku

3  łyżki oliwy

łyżka masła

łyżka mąki

200 ml białego wytrawnego wina

łyżka koncentratu pomidorowego

bouquet  garni

sól pieprz

 

 

Jagnięcinę kroimy na średniej wielkości kawałki. W rondlu rozgrzewamy oliwę oraz masło i obsmażamy na nich kawałki mięsa, aż się przyrumienią ze wszystkich stron. Następnie mięso na chwilę wykładamy z rondla, a na tłuszczu szklimy cebulki. Gdy są już gotowe, wykładamy je na talerz, a do rondla ponownie wkładamy jagnięcinę, podsypujemy ją mąką i przysmażamy z każdej strony. Następnie podlewamy winem i wodą (płyn ma zakryć mięso), dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek oraz bouquet  garni. Posypujemy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 45-60 minut. W tym czasie na parze gotujemy marchewki (w całości lub pokrojone na kawałki), pokrojone na nieduże kawałki szparagi (bez główek) oraz pokrojone w ćwiartki rzepy. Po 10 minutach dodajemy główki szparagów oraz groszek i kontynuujemy gotowanie na parze jeszcze przez 15-20 minut. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy mięso jest już gotowe, dodajemy do niego ugotowane jarzyny, mieszamy delikatnie i dusimy całość jeszcze przez ok. 10 minut.

 

vivelacuisinepl_navarin_2_600px_883

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM