Prosty sposób na wykorzystanie czerstwego chleba lub brioszki.
Pain perdu, chleb zmarnowany, stracony, czy – jak się utarło w polskim tłumaczeniu – francuskie tosty, to danie z kuchni skromnej i oszczędnej, często nostalgicznie kojarzące się ze smakami z dzieciństwa. Ot, prosty smakołyk, którymi babcie raczyły swoje wnuki. Danie typowe dla kuchni francuskiej ale znane też kuchniom innych narodów.
Składniki:
150 ml mleka
torebka cukru waniliowego
4 kromki czerstwego chleba lub brioszki
2 jaja
2 łyżki cukru pudru
100 g masła
Mleko mieszamy z cukrem waniliowym, a jajka ubijamy z cukrem pudrem. Na patelni topimy masło. Kromki chleba lub brioszki moczymy z obu stron w mleku, a następnie zanurzamy w masie jajecznej i smażymy na patelni, aż pieczywo się ładnie zrumieni. Wykładamy na talerzyki, posypujemy cukrem pudrem. Możemy podawać ze świeżymi owocami albo konfiturą.
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013