Pain perdu
23 kwietnia 2014
Pain perdu

Prosty sposób na wykorzystanie czerstwego chleba lub brioszki.

 

Pain perdu, chleb zmarnowany, stracony, czy – jak się utarło w polskim tłumaczeniu – francuskie tosty, to danie z kuchni skromnej i oszczędnej, często nostalgicznie kojarzące się ze smakami z dzieciństwa. Ot, prosty smakołyk, którymi babcie raczyły swoje wnuki. Danie typowe dla kuchni francuskiej ale znane też kuchniom innych narodów.

 

 

Składniki:

 

150 ml mleka

torebka cukru waniliowego

4 kromki czerstwego chleba lub brioszki

2 jaja

2 łyżki cukru pudru

100 g masła

 

Mleko mieszamy z cukrem waniliowym, a jajka ubijamy z cukrem pudrem. Na patelni topimy masło. Kromki chleba lub brioszki moczymy z obu stron w mleku, a następnie zanurzamy w masie jajecznej i smażymy na patelni, aż pieczywo się ładnie zrumieni. Wykładamy na talerzyki, posypujemy cukrem pudrem. Możemy podawać ze świeżymi owocami albo konfiturą.

 

vivelacuisinepl_pain_perdu_600px_882

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM