Z prostej kuchni domowej.
Gratin dauphinois to rodzinne, domowe danie z Delfinatu (Dauphiné), historycznej krainy położonej na południowym wschodzie Francji, która słynęła z produkcji mleka. Zapiekanka na mleku była więc naturalnym zastosowaniem produktu pozyskiwanego przez miejscowych rolników. Pierwsza historyczna wzmianka pochodzi z 12 lipca 1788 roku i odnosi się do kolacji wystawionej przez generała Julesa Charlesa Henri, księcia Clermont-Tonnerie.
Gratin dauphinois może być samodzielnym daniem, może również towarzyszyć mięsom czy rybom. Istnieje wiele przepisów na tę zapiekankę: z dodatkiem wędlina, mięsa, sera czy warzyw, ale prawdziwe gratin dauphinois to ziemniaki i mleko (lub mleko i śmietana).
Składniki:
1,5 kg ziemniaków do pieczenia, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
500 ml mleka
500 ml crème fraîche
5 ząbków czosnku
masło do wysmarowania naczynia
sól, pieprz
Naczynie do zapiekania nacieramy masłem i ząbkiem czosnku. Wykładamy warstwami ziemniaków, co jakiś czas posypując je solą i pieprzem oraz dodając rozgnieciony czosnek. Zalewamy mieszanką mleka i śmietany. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Ważne: Kluczem smakowym do tego dania są ziemniaki. Musimy starannie wybrać typ. My wykorzystujemy ziemniaki do pieczenia. Można znaleźć też przepisy zalecające wybór ziemniaków sałatkowych.
Porada: Crème fraîche nie jest dostępna w Polsce, ale możemy przygotować jej imitację. Sposób podajemy za Julią Child: do szklanki śmietany kremówki dodać łyżkę kwaśnej śmietany, wymieszać i zostawić do sfermentowania oraz zgęstnienia w temperaturze pokojowej, ewentualnie roztrzepać taką samą ilość kwaśnej śmietany i śmietany kremówki, a następnie ubijać do czasu, aż zgęstnieje. Można przechowywać ją w lodówce do tygodnia. (J. Child, Gotuj z Julią, przeł. Anna Sak, Wydawnictwo Literackie)
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013