Palets de dames, od gry do ciasteczek
08 marca 2013
Palets de dames,

Region: Île-de-France

Typ: deser

 

Gry w rzucanie krążków znano we Francji już w XIV wieku. W późniejszych stuleciach zyskiwały na popularności i przyjmowały coraz to bardziej różnorodne formy. Rzucano krążki na ziemię, na deski i drewniane plansze oraz blachy z ołowiu. Rzucano krążkami z żelaza, mosiądzu albo monetami. Gra, w której chętnie uczestniczyły panie, dostarczyła inspiracji cukiernikowi, który wymyślił ciasteczka nawiązujące kształtem do rzucanych żetonów.

 

Biszkopciki można przechowywać kilkanaście dni. Naszym zdaniem kilkudniowe są nawet smaczniejsze niż te zaraz po upieczeniu. Przydadzą się gdy dopadnie nas zachcianka, odwiedzą niezapowiedziani goście, będą także dobrym pomysłem na piknik. Prezentujemy je właśnie dziś, w Dzień Kobiet skoro ich geneza jest tak ściśle powiązana z płcią piękną. Panowie, ciasteczka są tak proste w wykonaniu, że spokojnie możecie udać się teraz do kuchni i przygotować je dla dam waszego serca.

 

 

vivelacuisinepl_palets_2_600px_826

 

Składniki:

 

10 dkg rodzynek  koryntek, macerowanych w 2 łyżkach rumu

12,5 dkg masła, miękkiego

12,5 dkg cukru pudru

2 jajka

15 dkg mąki

 

Utrzeć masło z cukrem. Wbić jajka – stopniowo, najpierw jedno, potem drugie – cały czas ucierając masę. Wsypać mąkę, dodać rodzynki (razem z rumem, w którym się macerowały) oraz szczyptę soli. Wszystko dobrze wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nakładać łyżeczką do herbaty małe porcje ciasta, zachowując kilkucentymetrowe odstępy między poszczególnymi porcjami. Ciasteczka pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Mają być jasnozłote, z ciemniejszymi obwódkami przy brzegach. Po upieczeniu ciasteczka zdejmujemy z blachy i nakładamy na nią kolejne porcje.

 

 vivelacuisinepl_palets_600px_835

 

 

Uwaga!

 

1. Zachowanie odstępów między poszczególnymi ciasteczkami na blasze jest bardzo ważne gdyż podczas pieczenia masa bardzo się rozlewa i bez zachowania odpowiednich odstępów zamiast ciasteczek możemy upiec spód do ciasta!

2. Francuskie przepisy mówią raczej o nakładaniu porcji ciasta łyżką do zupy. Powstałe w ten sposób ciasteczką są bardzo duże. Nie jest to żadną wadą ale my proponujemy nakładanie mniejszych porcji łyżeczką do herbaty.

 

Słowniczek pojęć kulinarnych

 

macerowanie – umieszczenie produktu w płynnej marynacie wskutek czego produkt kruszeje i nasącza się smakiem marynaty.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM