Klasyczne danie na bazie wieprzowiny.
W XIX wieku wielki smakosz, Aleksander Grimod de la Reynière pisał, że „w świni wszystko jest dobre”. Dziś Francja jest trzecim w Europie, po Hiszpanii i Niemcach, producentem wieprzowiny, a na francuskich stołach właśnie to mięso pojawia się najczęściej. Statystyczny Francuz rocznie spożywa 34 kg mięsa wieprzowego oraz wędlin na jego bazie*. Polędwiczki wieprzowe z suszonymi śliwkami to jedno z tradycyjnych dań kuchni francuskiej, wykorzystujących mięso wieprzowe.
Składniki:
800 g polędwiczek wieprzowych
40 g masła + 1 łyżka oleju
1 posiekana cebula
1 pokrojona drobno marchewka
liść laurowy
gałązka tymianku
200 ml bulionu wołowego
200 ml crème fraîche
200 ml białego wytrawnego wina
16 śliwek suszonych z Agen
sól i pieprz do smaku
Polędwiczki trybujemy i kroimy na plastry o grubości 2 cm. Na patelni topimy masło, wlewamy olej i na średnim ogniu przysmażamy na nich mięso - po około 5 minut z każdej strony. Zrumienione plastry przekładamy na talerz, a na pozostałym tłuszczu przysmażamy posiekaną cebulę, drobno pokrojoną marchewkę, liść laurowy i tymianek. Po 5 minutach wlewamy wino. Redukujemy je do objętości około jednej łyżki stołowej. Następnie na patelnię wlewamy bulion i dusimy wszystko przez 20-30 minut. Dodajemy śmietanę i śliwki i trzymamy na niedużym ogniu jeszcze przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy polędwiczki, mieszamy całość i zostawiamy na ogniu jeszcze na 2-3 minuty.
Rada: śliwki suszone z Agen możemy zastąpić łatwo dostępnymi w Polsce kalifornijskimi.
* FranceAgriMer (2009)
- 2022
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013