Polędwiczki wieprzowe z suszonymi śliwkami
08 czerwca 2014
Polędwiczki wieprzowe

Klasyczne danie na bazie wieprzowiny.

 

W XIX wieku wielki smakosz, Aleksander Grimod de la Reynière pisał, że „w świni wszystko jest dobre”. Dziś Francja jest trzecim w Europie, po Hiszpanii i Niemcach, producentem wieprzowiny, a na francuskich stołach właśnie to mięso pojawia się najczęściej. Statystyczny Francuz rocznie spożywa 34 kg mięsa wieprzowego oraz wędlin na jego bazie*. Polędwiczki wieprzowe z suszonymi śliwkami to jedno z tradycyjnych dań kuchni francuskiej, wykorzystujących mięso wieprzowe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

800 g polędwiczek wieprzowych

40 g masła + 1 łyżka oleju

1 posiekana cebula

1 pokrojona drobno marchewka

liść laurowy

gałązka tymianku

200 ml bulionu wołowego

200 ml crème fraîche

200  ml białego wytrawnego wina

16 śliwek suszonych z Agen

sól i pieprz do smaku

 

Polędwiczki trybujemy i kroimy na plastry o grubości 2 cm. Na patelni topimy masło, wlewamy olej i na średnim ogniu przysmażamy na nich mięso - po około 5 minut z każdej strony. Zrumienione plastry przekładamy na talerz, a na pozostałym tłuszczu przysmażamy posiekaną cebulę, drobno pokrojoną marchewkę, liść laurowy i tymianek. Po 5 minutach wlewamy wino. Redukujemy je do objętości około jednej łyżki stołowej. Następnie na patelnię wlewamy bulion i dusimy wszystko przez 20-30 minut. Dodajemy śmietanę i śliwki i trzymamy na niedużym ogniu jeszcze przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy polędwiczki, mieszamy całość i zostawiamy na ogniu jeszcze na 2-3 minuty.

 

 

poledwiczki_wieprzowe_vivelacuisinepl_600px_883

 

Rada: śliwki suszone z Agen możemy zastąpić łatwo dostępnymi w Polsce kalifornijskimi.

 

* FranceAgriMer (2009)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
ARCHIWUM